ALV met een speciaal-bier-proeverij.

Een terugblik…
Allereerst stond op het programma onze jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.
We hebben teruggekeken op ons afgelopen verenigingsjaar, verslag gedaan van de vergadering in Zutphen van Slow Food Nederland, besloten dat Casper komend jaar ook de “oude sok” weer mag bewaken en ideeën uitgewisseld voor nieuwe/komende activiteiten.
Meer hierover in de ALV-notulen van onze secretaris.


Na de ALV, zo rond 16.00 uur, togen we naar het knusse proeflokaal van “Brouwerij de Betuwe” in Asch.

Bert en Mathilde ontvangen ons allerhartelijkst.
Samen runnen ze de brouwerij en het proeflokaal, naast een gewone baan.
Er is een lange tafel gedekt waar we met ca 16 leden precies aan passen, ja, … en nog een stoeltje erbij!

Naast het proeflokaal is een productieruimte, waar de glimmende ketels ons toelachen.
Hier worden de speciaal bieren gemaakt.

In Meteren heeft Bert nog een productieruimte met ketels van 1000 en 500 liter.
Daar wordt het blonde bier gebrouwen.
De brouwerij is ontstaan door een uit de hand gelopen hobby en maakt maar liefst 22 verschillende bieren, meest op basis van blond bier.

De speciaal Bieren worden gebrouwen met ingrediënten, die zo veel mogelijk uit de Betuwe komen. Zoals de Rooie Donder met echte Betuwse kersen en de Blonde Flamoes met echte Betuwse pruimen.
En dan de proeverij!
We starten met een Bleek Scheet, een witbier dat prima bij de geserveerde aspergesoep gaat.

Het eerste biertje, tja, dat is natuurlijk zo op!
Dan slakken met knoflookboter met Fruitig Blond.

Sinaasappelschil en citroengras maken dit tot een heerlijk blondje.
Het derde biertje, Zomerkoning, is lichtroze van kleur, door de toevoeging van aardbei.
Als hapje hierbij wordt een Saint Marcellin (koe)kaas geserveerd met toastjes.
De meningen over dit bier zijn wat verdeeld.
Dan komt er een sousvide gegaard en gegrild lamskoteletje, ingesmeerd met bierstroop, op ons bord.
Supermals en overheerlijk!
Bierstroop wordt gemaakt door mislukte biertjes in te koken.

We drinken er Rooie Donder bij, een niet-zoet kersenbier en Mooi Rood.
Mooi Rood, het grote broertje, wordt gemaakt door kandijstroop toe te voegen én de rijping op gebruikte eikenhouten whiskyvaten.
Dat geeft een vollere en rondere smaak.
Daarmee gaat de smaak richting rode wijn, maar het is en blijft bier!
De Rooie Donder is wat frisser en fruitiger.
Kwestie van smaak…

Bert legt, tussen de gangen door, het brouwproces uit, het mouten, de vele verschillende soorten hop, en hoe het fruit verwerkt wordt in het brouwproces.

Als tussendoortje gaat de Toffe Peer in het glas, een met champagnegist gemaakt bier met mouselet sluiting, -Wat een verwennerij! –
Tot slot komen er verrukkelijke hazelnoot-brownies op tafel!
Daarbij schenkt Bert de Hoge Noot, een stout bier, gemaakt met o.a. de pulp van de geperste hazelnoten van “Velt4” (de walnoten- en hazelnotenperserij) van ons medelid Melissa en Beer.

Een mooi einde van een geslaagde bierproeverij.
De veelzijdigheid van bieren is hier uitvoerig aan bod gekomen, leerzaam en erg lekker!

Tekst: Jacqueline