Activiteiten

vrijdag 4 oktober
Workshop “kwaliteit beoordelen van vlees, worst en traiteur-producten”.
================

Paul van Trigt, professioneel keuringsdeskundige, zal deze workshop verzorgen.
PaulVanTrigt.nl

Een UNIEKE gelegenheid om een workshop van de schrijver van het praktijkhandboek voor de slagerij: “Charcuterie” (650 pag.) te mogen volgen …

Paul van Trigt is worst- en vleeswarendeskundige.
Vanuit deze professie is hij regelmatig juryhoofd, arbiter en wedstrijdleider bij vak-wedstrijden en productkeuringen.
Ook is hij werkzaam in de rol van auteur, adviseur, voorlichter, gastdocent en productontwikkelaar.

Je leert in deze workshop het beoordelen van de kwaliteit van producten zoals: vlees, worst, vleeswaren, salades, snacks etc..
Aspecten die aan de orde komen zijn o.a.:
Wat is smaak…, hoe werkt smaak…, hoe bewust proeven wij…, welke emoties kunnen een rol spelen…, welke invloed hebben kruiden, specerijen en bereidingstechnieken….

Er is voor deze bijzondere workshop zowel een minimum, (16)
als een maximum (20) aantal deelnemers vereist.

Om zeker te zijn dat je aan deze workshop kunt deelnemen, verzoeken we je om z.s.m. in te schrijven!!!
Na je inschrijving krijg je een betaalverzoek.
Na ontvangst van je betaling is je inschrijving pas definitief!!!.

Datum: 4 oktober 2019 van 15.00 – 19.00 uur
Locatie: Vianen.
Prijs: € 60,=, incl. proeverij, – voor zowel leden als introducés -.
Aanmelden voor 16 september via het contactformulier.


Zaterdag 9 november
Weten waar Abraham de mosterd (en fruit) haalt.
================

    • Om 11.00 uur willen we een bezoek brengen aan het museum en de museumtuin van ’T OLDE RAS – “Stichting Behoud en Bevordering Fruitcultuur” – aan de Parallelweg Den Helder 1, 6982 DV, Doesburg.
      Op deze zaterdag 9 november (en zondag 10 november) is er een bijzondere, grote FRUITSHOW!
      Vele honderden appel- en perenrassen, allen op naam, zijn dan tentoongesteld, samen met fruitteeltgereedschappen, fruit- en bloemdecoraties.
      Vele rassen kan men dan gratis proeven en kopen.
      Zelf meegebracht fruit (van elk ras liefst 5-6 exemplaren) kan dan worden gedetermineerd.
      Op het bijna 1,5 ha grote terrein staan ruim 3000 bomen, waarvan meer dan 1500 fruitrassen, zoals: appels, peren, kersen, pruimen, kweeperen, Japanse kweeën, mispels, Japanse peren, sierfruit, bessen, moerbei, noten, amandel, perziken, abrikozen, wilde pruimen kerspruimen, te veel om op te noemen.
      De bomen zijn opgekweekt in allerlei vormen: hoog- en laagstam, struik, spil, lei- en vormbomen, kandelaber, spalier, parasolbomen.
      Entree: € 3,= p.p..
      Zie voor meer info.: tolderas.nl

    • Vervolgens gaan we om 12.30 uur lunchen bij “HET GILDE CAFE”, (Meipoortstraat 39k, 6981 DJ, Doesburg).
      De kosten voor een lunch met verschillende luxe broodjes (gezond/kaas/ham/rosbief), broodje kroket, kop mosterdsoep en koffie/thee/melk/jus d’ Orange, bedragen: € 15,50 p.p..
    • Daarna bezoeken we het museum van de “van ouds bekende DOESBURGSCHE MOSTERDFABRIEK”, (Boekholtstraat 22-26, 6981 CW, Doesburg) waar we ook een rondleiding krijgen.
      Ook hier is de entree, inclusief rondleiding, € 3,= p.p..
      In de museumwinkel is, uiteraard, Doesburgsche Mosterd te koop.
      Mosterd en azijn zijn onlosmakelijk verbonden, omdat azijn een essentieel ingrediënt van mosterd is.
      In de azijnmakerij, gelegen aan het Gildehof,  is buiten een brede collectie zelfgemaakte (kruiden-)azijn , ook de Doesburgse mosterd,  gedroogde kruiden,  geurige theeën, tal van honingsoorten en klompen in alle soorten en maten te vinden.
      Voor meer over hun historie e.d., zie: doesburgschemosterd.nl

    • Na afloop is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid het LALIQUE MUSEUM te bezoeken. (Gasthuisstraat 1, 6981 CP, Doesburg).
      Het Lalique Museum is gewijd aan de da Vinci van de juwelen- en glaskunst René Lalique (1860 – 1945).
      Tot 17 november is er de tentoonstelling: Oosters Licht: “De invloed van Japan op de Westerse kunst”.
      Entree: museumkaart = gratis; – Volwassenen € 15,=; – VIP kaart (BankGiro Loterij) of Rembrandtkaart € 12,=.
    • Ook een bezoek aan “De Gildehof” met diverse oude ambachten en leuke winkeltjes, gegroepeerd om een gezellig plein in oude stijl, is een bezoek waard!

Ook zin om zaterdag 9 november samen met ons, Slow Food Betuwe, een dagje Doesburg te doen?
Dan graag je opgave vóór uiterlijk 1 november 2019 via: https://slowfoodbetuwe.nl/contact/

In de maand december nemen we even een time out, zodat een ieder van ons zich kan richten op de huiselijke feestdagen.

De verslagen, met foto’s, zien jullie na afloop van de activiteiten, van zelfsprekend,  terug op onze:  https://slowfoodbetuwe.nl/activiteiten-historie/