Activiteiten

Op zaterdag 6 juli 2019 gaan we aandacht besteden aan het fenomeen – ZOETWATERVIS – !!!

Ook als je niet in de buurt van de zee woont, hoef je niet af te zien van verse vis die, bijna rechtstreeks uit het water, in de pan belandt.
Zeker de waterrijke Betuwe, met zijn talrijke binnenwateren, levert heerlijke zoetwatervissen.
Nog niet zo heel lang geleden, (denk aan 2 generaties, dus zo’n 80 jaar) was zoetwatervis een welkom en heel bruikbaar onderdeel van het dagelijkse menu.
Zoetwatervissen; als snoek, -baars, karper, brasem, voorn, zalm, zeelt en natuurlijk paling, werden door de bewoners vaak zelf gevangen en op diverse “vergeten” manieren bereid.

Enkele van onze leden zijn op zoek gegaan naar oude recepten in de kookboeken van oma en met de hulp van wat vrijwilligers “op jacht” gegaan naar de betreffende onderwaterdieren in de ons omringende wateren.
Zeker nu de waterkwaliteit, de laatste decennia, erg is verbeterd, is de zoetwatervis weer heel smakelijk en goed eetbaar.
Op de markt kan men tegenwoordig regelmatig snoek, -baars en paling aantreffen.

Voor deze activiteit zijn we te gast op een daarvoor uitstekende locatie in Echteld.
Vers gevangen exemplaren, van tenminste 5 soorten zoetwatervis, zullen worden getoond, toegelicht.
Deze zoetwatervissen kun je bereiden door ze o.a. te bakken, stoven, pocheren, grillen en roken.
Maar we kunnen ook op deze locatie, onder leiding van een echte vis-professional (!), vooraf nog zelf proberen een visje te vangen!
Natuurlijk gaan we deze zoetwatervissen ook ZELF op diverse manieren bereiden!

We gaan het allemaal zien, beleven en proeven!

  • Kosten: voor leden: € 25,= p.p., introducees € 37,50 p.p. (inclusief vis, salades, groenten, stokbrood e.d., maar ook voor fris, wijn, bier, koffie of thee).
  • Tijd:
    • 13.00 uur: voor hengelaars/vissers de mogelijkheid een hengeltje uit te werpen;
    • 15.00 uur: de culinaire start/het op diverse manieren bereiden van de vis;
    • 17.00 uur/18.00 uur: aan tafel.
    • Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 1 juli 2019. – Opgave en meer informatie via het contactformulier.
  • Het aantal plaatsen is beperkt tot 20 personen.