Beste Slow Foodies,
BIJVANGST
Bijvangst is, strikt genomen, vis die mee-gevangen wordt met de doelsoort van de vissersschepen.
Stel, een schip vist op tong in de Noordzee, dan zullen er andere platvissoorten, zoals schol, ook in het net terecht komen.
Dit is nog niet te vermijden.
Het is t.n.t. niet mogelijk om de netten zo te maken dat je alleen tong vangt.
In dit voorbeeld is schol een commercieel interessante bijvangst (gewenste bijvangst)
Er zijn soorten bijvangst die niet interessant zijn of de vis is nog te jong.
Deze (ongewenste) bijvangst, zorgt ervoor dat het schip sneller vol is en dan ook eerder terug naar de haven moet om te lossen.
Ook worden deze, per ongeluk gevangen, vissen niet verkocht op de visafslag.
Door er veevoer, visolie of vismeel van te maken is er wel minder verspilling.
Maar zonde van goede kwaliteit vis, zonde voor het milieu en zonde voor de visser die niet betaald wordt voor zijn ongewilde bijvangst.
Volgens het Europese visserijbeleid hebben vissers daarom een “aanlandplicht”.
Dit betekent dat vissers alle bijvangst naar de wal meenemen en ze het niet mogen teruggooien in zee.
Ruim 70 tot 85% van deze ongewenste bijvangst overleeft het teruggooien niet!
De aanlandplicht is ingevoerd om iets te doen aan het overboord gooien van (een deel) van die ongewenste vangst.
Vanaf 2016 mogen vissers ondermaatse vis of over-quota niet meer overboord gooien of – zoals dat heet – “discarden”.
Die aanlandplicht is door de Europese Unie ingevoerd omdat discarden gezien wordt als verspilling.
De aanlandplicht geldt overigens niet voor de bijvangst van bodemdieren.
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/aanlandplicht-in-de-visserij-uitgelegd-1
Maar… bijvangst is ook te koop!
Voordelen:
Eerlijke prijs voor de visser.
Dezelfde hoge kwaliteit Nederlandse vis voor een zachtere prijs.
De vele culinaire mogelijkheden.
No waste:
Casper en/of Herbert gaan proberen een hoeveelheid ongesorteerde vangst te bemachtigen.
Welke soorten vis in deze “bijvangst” zitten is en blijft natuurlijk een verrassing…
Wat is ons plan…
We gaan in de keuken van een kookstudio de vis bereiden.
Dat kan op vele manieren: koken, bakken, frituren, roken…
Een bouillabaisse maken…er zijn vele wegen die naar Rome leiden…
Wanneer: Zondag 15 oktober 2023
Waar: Kookstudio in Dreumel
Wie: Slow Food Betuwe leden en intro’s
Tijd: 16.00 uur
Kosten: Voor leden: €25,-, Intro’s €37,50
Aanmelden: Graag z.s.m. doch tot uiterlijk dinsdag 10 oktober 2023 via het contactformulier
De verslagen, met foto’s, zien jullie na afloop van de activiteiten, vanzelfsprekend, terug op onze: https://slowfoodbetuwe.nl/activiteiten-historie/