Beste Slow Foodies,
HERFST
De bladeren vallen en de dagen worden korter…
Wat worden we dan toch blij van een warme kom pompoensoep op een gure herfstavond…
Sommige seizoensgroenten zijn zo eenvoudig te bereiden dat je ook niet meteen een culinair hoogstandje op tafel hoeft te zetten!
Daarom beginnen we deze herfstactiviteit met een bedrijfsbezoek aan:
“De Terp Squashpackers B.V.” in Erichem.
Een biologisch landbouwbedrijf waar pompoenen, van zaadje tot supermarkt (o.a. Albert Heijn), geteeld, verzorgt en geleverd worden.
Inmiddels werkt “De Terp” samen met meer dan 30 biologische telers uit verschillende landen om het jaarrond pompoenen te kunnen leveren, – ook in Europa -.
Er wordt jaarlijks ruim 6.000 ton pompoenen opgeslagen, verwerkt en verhandeld.
“De Terp C.V.” is een biologisch landbouwbedrijf van 65 ha in combinatie met het biologische pompoenbedrijf “De Terp Squashpackers B.V”.
Op de akkers groeien pompoenen, granen, gras/klavers en andere groenbemesters, in vruchtwisseling.
“De Terp” is een familiebedrijf, waar de erven met duurzame doelstellingen, het rentmeesterschap voeren over het land, de natuur en andere bedrijfsmiddelen.
De opbrengsten worden volledig geïnvesteerd in uitbreiding en verbreding van (met name duurzame) doelstellingen.
Voor meer achterliggende informatie zie: https://www.deterppompoenen.nl/
“De Terp”, opgericht in 1984, is van oorsprong een echt pioniersbedrijf met 2 ha biodynamische tuinbouw en uitgegroeid tot een gemengd landbouwbedrijf van ruim 90 ha.
In 1998 is gestart met de eerste leveringen van pompoenen en is, met een volume van ruim 100 ton in 2000, gegroeid naar ruim 7.500 ton in 2020.
Op het biologisch landbouwbedrijf “De Terp” wordt sinds 2020 ook een voedselbos gerealiseerd (4,5 hectare).
Het voedselbos is gericht op de productie van een hoogwaardig assortiment aan eetbare soorten dat een hoge oogstpiek geeft in de periode september-oktober.
Hierbij is gekozen voor meer exclusieve, eetbare soorten, zoals de Japanse walnoot, peerlijsterbes, schapen bes, PawPaw en Szechuan peper.
Ook is een deel van het voedselbos gereserveerd voor abonnementen en zelfoogst.
Zie: https://www.voedselbosbouw.org/projecten-link/projecten/de-terp/
Maar wij richten ons bij dit bezoek voornamelijk op de pompoenen.
O.a. de Hokkaido (oranje pompoen), Kabocha (donker groene pompoen), Crown Prince (licht groen met een meloenachtige smaak) en de Spaghetti pompoen (met draderig vruchtvlees).
Wanneer: Zaterdag 26 oktober 2024.
Tijd: 15.00 uur.
Waar: “De Terp Squashpackers BV”, Lutterveld 2-A, 4117 GV Erichem.
Wie: Slow Food leden en hun intro’s.
Kosten: € 15,= voor slow food leden, kosten voor intro’s + 50%
Opgave: tot uiterlijk 21 oktober 2024.
Via: Het contactformulier
Aansluitend is er nog een gezellige nazit met pompoensoep en een drankje.
Waar: Dorpskerkje, Plein 1, 4111KV Zoelmond.
Tot gauw,
Slowe groet, bestuur Slow Food Betuwe.
De verslagen, met foto’s, zien jullie na afloop van de activiteiten, vanzelfsprekend, terug op onze: https://slowfoodbetuwe.nl/activiteiten-historie/