Vers is pas echt Vers als je het van dichtbij haalt


Banken Champignons – (Wijchen)

Een mooie lentedag brengt ons, 22 slow foodies, op vrijdag 1 maart rond de klok van 13 uur naar Banken Champignons in Wijchen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bij Banken Champignons de standaard.
Welkom in de wereld van de paddenstoelen!
Er wordt geteeld zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, gebruiken groene stroom, zuiveren hun afvalwater via een eigen waterinstallatie, ook de productie en de verpakking zijn biologisch.
Naast champignons worden er nog vele andere paddenstoelen gekweekt. De vraag naar exoten groeit de laatste jaren fors.

Noud van den Broek, commercieel manager, vertelt op een rustige, doch gedegen, manier hoe dit familiebedrijf is ontstaan en waar het inmiddels staat.
Strategische keuzes en een solide uitvoering maken dit bedrijf toonaangevend in de markt.
Op weekbasis wordt er 1000 ton aan verse champignons/paddenstoelen naar de eindverbruiker, veelal supermarkten, gebracht.

De productie vindt veelal plaats op productiebedrijven/kwekers in België, Nederland en Polen.
De research en development (R&D) afdeling van Banken Champignons is constant bezig producten te ontwikkelen van hun basisproducten.
Paddenstoelen kunnen gezien worden als potentiële vleesvervanger.
Wij kregen een “visvervanger” gepresenteerd als coquille; uitermate smakelijk en goed bereid.

Er wordt een vergelijking gemaakt ten aanzien van de CO2-uitstoot van champignon versus rundvlees in de verhouding 1:13,4 kg op basis van 1 kg product.
Een filmpje over het groeiproces van de champignons geeft meer inzicht over het “broed” en de “moederculturen”.
Dit proces wordt nauwlettend gemonitord en bepaald in grote mate de kwaliteit van het eindproduct.
De champignonschimmel is dominant in het substraat en kent een proces van enkele weken tot een oogstbaar product.
De houdbaarheid van het product wordt bepaald door de aanwezige droge stof.
Paddenstoelen die buiten geplukt worden zijn aanmerkelijk langer houdbaar. De Scandinavische landen hebben een reputatie hierin opgebouwd.
De champost, beter bekend als afgewerkte champignonmest, wordt gebruikt als bodemverbeteraar, vooral in de fruitteelt, aangezien dit een stikstofrijke “compost” is.
(champost is samengesteld uit paardenmest, kippenmest, stro en kalk)
Naast eigen productie-plants heeft Banken Champignons de zgn. contractkwekers.

Een uitgebreide rondleiding door het bedrijf geeft ons een prima inzicht in de teelt, de productielijnen, het bewaarproces, de logistiek en administratie.
Banken Champignons is een modern bedrijf met een fraaie huisvesting en een fantastische uitstraling.
Slowfood de Betuwe heeft deze middag kennis kunnen maken met de wereld van de champignons en de paddenstoelen. Voor leden die nog een keer willen terugkijken:
https://www.bankenchampignons.com/

Chefs Culinar – (Nijmegen)

Vervolgens gaan/rijden we naar de overkant van de weg en brengen een bezoek aan “Chefs Culinar”.

Chefs Culinar is in 1923 begonnen in Duitsland. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Polen en zijn zij sinds 2011 actief in Nederland.
Het is een totaal-leverancier, non-food en versproducten voor de horeca, zorg en catering.
Hun accent ligt op het middensegment.
Silke en Beau geven ons een uitgebreide impressie over de belevingswereld voor eenieder met een passie voor lekker eten en drinken.

Chefs Culinar wil middels lucht, licht, geur en muziek, in haar interactief centrum, deze passies samen laten komen in het zogenaamde Inspiratie Centrum.
We maken hier kennis met chef-kok Geneal Harreman, die tevens bekend is van het televisieprogramma “BinnensteBuiten”.

Er wordt bij Chefs Culinar uitsluitend op afspraak gewerkt en wil men vooraf op de hoogte zijn van wie er komt en waarvoor.
Op deze manier wil men zijn klant/potentiële klant optimaal kunnen bedienen.
Chefs Culinar bevindt zich in een verdringingsmarkt met grote spelers als Hanos, Sligro en Makro en probeert zich te onderscheiden door het hoge uitleveringspercentage van 93,3% per uitlevering.

Ook hier weer een modern bedrijf met een klantvriendelijke uitstraling en alles ziet er erg clean uit. Hygiëne speelt een belangrijke rol vooral bij de versafdeling.
Uiteraard is er een duidelijke scheiding van vis en vlees.
De HACCP-regels worden hier strikt nageleefd. (Hazard Analysis and Critical Control Points – een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen – )
Het bezoekerscentrum is uitsluitend geopend voor klanten uit de voedingssector en kent geen pasjes voor particulieren die boodschappen komen doen.

Na de rondleiding staat er in de bar een goed glas wijn en kleine versnaperingen klaar voor de leden van Slow Food de Betuwe.
https://www.chefsculinar.nl/

Restaurant Marcus Antonius – (Beneden Leeuwen)

Inmiddels beginnen we trek te krijgen en rijden we richting restaurant “Marcus Antonius”.
Een verrassende locatie met een hippe uitstraling.

We worden allervriendelijkst ontvangen door de gastheer/eigenaar Marcus en zijn personeel.
Hier genieten we van een heerlijk hapjes-menu.

  • Amuse: Uienkruier met paprikasaus en Ravenswaard kaas.
  • Bonensoepje van Friese woudbonen met oesterzwammen.
  • Gepaneerde aubergine met Creoolse salsa en geitenkaas van Wolverlei.
  • Gemengde salade met toefjes cashewnoten-crème en pompoen-crème.
  • Stoof van geit met een pastinaak-mousse.
  • Taartjes met crème brûlée en Kroosjes.
  • Dit alles vergezeld van heerlijke rode of witte wijnen voor de liefhebbers.

Een culinaire verwennerij, ambachtelijk en met regionale producten (echt slow).
Vooral het sluitstuk, het taartje met “Kroosjes” (Prunus cerasifera); we hebben met z’n allen ervan genoten! Top Marcus, Chapeau!!!

https://www.marcusantonius.nl/
(Ter info.: In Boven-Leeuwen ligt de enige krozenboomgaard in Nederland met een variëteit aan de bijna verloren gegane kerspruimpjes van ons medelid en eigenaar Thijs B)

Een bijzondere dag wordt hiermee afgesloten en Slow Food de Betuwe kan weer terugzien op een zeer geslaagd event.
Compliment aan de organisatoren van de geslaagde dag.

Tekst Guido met wat aanvullende info van Els.