In een huiselijke kerstsfeer, met een glas bubbels in de hand, hebben we, de aanwezige Betuwe-leden, elkaar het beste gewenst voor dit nieuwe slowe jaar.
Al vroeg in het nieuwe jaar hebben we deze keer eens gekozen voor een “eetfilm”.
“HUNGER”, een anderhalf uur durende film, welke we hebben onderbroken voor een heerlijke Thaise “Tom Kha Kai”-soep.
Je kunt koken om mensen te voeden en je kunt koken ook beschouwen als een levensroeping.
Kokkin Aoy ontdekt in Hunger het verschil tussen de beide.
De 20 jarige Aoy maakt dagelijks overheerlijke noedel-gerechten in het nederige fast-food-restaurant van haar familie.
Totdat ze op een dag wordt ontdekt door een souschef van het chique restaurant “HUNGER” van de notoire chef-kok Paul, die haar uitnodigt voor een “cook-off”.
Paul, die bekend staat om zijn genialiteit, maar ook om zijn brute manier van werken, ziet mogelijkheden om Aoy te kneden tot een van zijn volgzame koks.
In Pauls restaurant Hunger draait alles om prestige en zij ervaart er ook de hypocrisie en decadentie van de allerrijksten.
Die volmaaktheid uit zich in de esthetisch aangename gerechten die Paul bedenkt.
Zoals in de openingsscène: een soort zeevruchten-tafereel met als middelpunt, een kreeft.
Gaandeweg leert zij over de gevaren en de leegtes, die schuilgaan achter faam en rijkdom en leert zij die ook zien als een vorm van smachten naar perfectie.
De jonge vrouw beleeft alleen in die context niet erg veel plezier meer aan koken.
Maar Aoy weet natuurlijk dat koken ook een positieve/louterende werking kan hebben.
Waarom Aoy aan het eind van de film weer terugkeert in het restaurant van haar familie laat zich wel raden.
Een film die je tot nadenken aanzet…
Wat is de meerwaarde van: een (decadent) uitgelezen diner versus de eerlijke eenvoudige en pure voeding?
Daarna moesten we samen aan de slag…
Dries had voor de ingrediënten en de recepten gezorgd, Herbert voor de drankjes en Yvonne voor de flowers.
Een overheerlijke “Pad Thai” met kip of garnalen.
En als toetje Ta Ko Thai, een rijstpudding (sticky rice) met kokosmelk en Lychee.
Complimenten alom!
Tekst: Els.