De activiteit “Wijn en Spijs” bestond uit de kennismaking met een favoriete wijnsoort van zes van onze leden en een daarbij passend klein culinair gerechtje.
Geke en Wouter Jan hadden een oproep gedaan voor nog vier personen die het leuk vonden om zich voor dit thema op te geven en zo waren ze met zes personen om ons deze avond te verwennen.
Ze hadden ieder twee flessen van hun favoriete wijn meegenomen die ze aan ons voorstelden door te vertellen, waarom ze voor deze wijn gekozen hadden, waar de wijnen vandaan kwamen en welke eigenschappen ze bezaten.
Ook hadden ze allen een klein bijpassend culinair gerechtje gemaakt dat ze thuis hadden voorbereid en dat in de keuken afgemaakt en opgemaakt werd.
Wij hoefden alleen nog maar te proeven.
Ja, de locatie was dus Thedinghsweert en daar wil ik het eerst even over hebben want die verdient Slowfood-aandacht.
Stichting Thedinghsweert is gevestigd op het Landgoed Thedinghsweert in Tiel en is een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke – of arbeids-beperking.
Er is o.a. een natuurvoedingswinkel met producten van eigen boerderij en een bakkerij.
Ook is er op het landgoed een kleine woonvereniging met de mooie slogan “Met het hoofd in de wolken en de voeten in de klei”.
Ons Slowfood-lid Jos woont daar en via Jos konden we het verenigingsgebouw dat daar ook staat huren.
Herbert en ik kwamen daar aan, in een beboste omgeving en daar tussen de bomen stond een groot, stevig, houten gebouw met een grote veranda en vele ramen waaruit warm licht ons tegemoet straalde.
Binnen bleek het ook een verrassend gezellige ruimte, bedoeld voor vele activiteiten van theater tot knutselatelier en speelruimte voor kinderen.
Maar deze dag was het dus voor Slowfood gereserveerd tot teleurstelling van een klein meisje dat binnenkwam en nogal nuchter opmerkte dat ze hier vandaag niet kon spelen.
We werden welkom geheten met een glas prosecco uit Italië, (Canti Millesimato) op een groot podium waar we rondom een heerlijk brandende open haard op zachte banken warm konden worden en met elkaar bij konden praten.
In de ruimte voor het podium, die wat afgeschermd was met gordijnen, stonden de tafels in een u-vorm opgesteld, gezellig gedekt en sfeervol versierd met takken en bladeren in warme herfstkleuren.
Geke, Wouter Jan, Lia, Adrie, Susanne en Ed stonden klaar om ons iets bijzonders te presenteren.
Eén voor één lieten deze koks ons kennismaken met de door hen uitgekozen wijnen en gerechten; ze vertelden over de oorsprong van de wijn, waarom hij het waard was om in het zonnetje gezet te worden en ze stelden het bijpassende gerechtje voor.
Geke beet het spits af.
Haar gerecht was een amuse van sla (knapperige witlofblaadjes met een smakelijk likje dressing en stukjes Grottin de Chavignol kaas, begeleid door een witte wijn ook uit Chavignol.
Een hele jonge Sancerre (Andre Neveu).
Susanne kwam met linzenpasta en gorgonzola en weer een witte wijn: Organic Verdejo, (Brezos del Valle). Gekocht bij de Hema.
Ed bracht een paté van gerookte makreel met pastinaak.
Voordat we die op ons bordje kregen trok de smakelijke paté de kop, de staart en het jasje van de makreel nog even aan zodat we de vis nog een keer in volle glorie konden bewonderen.
De makreel mocht zwemmen in een witte wijn uit de Gascogne (Confidance), daar door Ed gekocht in een Supermaché.
Onze chef-kok Adrie maakte een rolletje van Bavette en een piepklein taartje met daarop een roos van rode uien compote.
En hierbij dan een rode wijn (Barbera d’Alba), door Adrie meegebracht.
Wouter Jan maakte (samen met Inge) een boeuf bourguignon in een ramaquin, met een dakje van pompoen puree en boontjes die werden vergezeld door een rode wijn: Chiroubles (domaine Poulard), door Wouter-Jan in de Beaujolais gekocht.
Lia sloot de rij met een dessert van kweeperen met wijnsiroop en kaas. (zie eerste foto)
Daarbij een glas Monbazillac (Chateau Le Vieux Manoir).
Mijn favoriet is de door Lia meegenomen wijn uit Frankrijk.
De hele bijeenkomst werd afgesloten bij de open haard met een heerlijke kaasplank en de bio-dynamische rode wijn uit de bar van Thedinghsweert.
Hoewel ik geen wijndrinker ben heb ik genoten van deze heel geslaagde en tot in de puntjes geregelde bijeenkomst, het lekkere eten, de warmte van de open haard die symbolisch was voor de warmte van het onder gelijkgestemden zijn.
Het waren een paar fijne gesprekken die ik heb kunnen voeren, want er was alle tijd en rust om met elkaar te praten.
Als ik maar twee of drie woorden ter beschikking had zou ik kiezen voor de omschrijving “onder vrienden” of “een warm bad”.
De complimenten voor de organisatoren Geke en Wouter Jan en niet te vergeten Jos die de locatie regelde, alles met Geke klaargezet heeft en die hij in zijn eentje alles opgeruimd heeft op maandag.
En dan natuurlijk voor alle koks en vinologen van deze avond.
Tekst:
Maria, met aanvullende info van Geke.