Bijvangst

Bijvangst is strikt genomen, vis die mee-gevangen wordt met de doelsoort van de vissersschepen.

Dit betekent dat vissers alle bijvangst naar de wal meenemen.
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/aanlandplicht-in-de-visserij-uitgelegd-1

Op zaterdagochtend is Herbert speciaal voor deze activiteit naar IJmuiden gereden, om de bijvangst op te halen bij Nico.
Poon, Bot, Schellevisjes en koppen en graten van de Zeewolf voor de vissoep.
Nico Waasdorp, (“viscalist” en director van Fish&Seafood Waasdorp, visspeciaalzaak/Ecoseafood groothandel) was erg content met onze activiteit.
Zelf is hij ook Slow Food lid en deelnemer aan “Too Good To Go” (Samen tegen verspilling).

Elke soort vis heeft hij netjes apart ingepakt en alle visjes hebben bij Dries in de koeling “overnacht”.
Casper heeft zijn rookoven meegenomen en ook nog voor 10 makreeltjes gezorgd om deze te roken.

Dries, Yvonne, Herbert en Maria hebben alle benodigde boodschappen gedaan.
Top!!! van deze organisatoren!

22 leden en 2 intro’s hadden zich aangemeld voor deze bijvangst-activiteit.
Een forse opkomst.
Om 16.00 uur druppelde iedereen binnen bij (de voor ons SFB nieuwe) kookstudio Westerkloeke in Dreumel.
De tafels werden gedekt en ook de nodige vaasjes met Dahlia’s ontbraken niet.

Er stond een uitgebreid menu op de planning.

Allereerst stond er voor een ieder een schaaltje Hollandse -/Noordzee – of grijze garnalen klaar, dus pellen maar…

Vissoep (Link)

Amuse van gerookte makreel met basilicum-citroen creme (Link)

Botjes (Link)

Vispotje (Link)

Thaise viskoekjes (Link)
Visterrine -door Dries thuis bereid- (Link)
Ravigotesaus (Link)
Ansjovis-kappertjes boter met stokbrood (Link)
Diverse salades (bladsla, aardappel- en watermeloen/feta-)

Na al deze hapjes was iedereen dusdanig verzadigd dat we bijna niet meer aan de gebakken en gefrituurde visjes zijn toegekomen.
Maar een stukje, door Casper gerookte, makreel kon er nog wel bij.

Ook de demonstratie, professioneel fileren, is er bij ingeschoten.
Maar no waste; wie interesse had mocht na afloop nog wat vis meenemen.

Voor wie zijn oor te luister legde… niet iedereen was even enthousiast over deze kookstudio.
Te klein voor onze opkomst, te weinig werkplek en maar 1 gootsteen…

Al met al een volle en gezellige activiteit waarvan we de omvang van de kookactiviteiten een beetje onderschat hebben.

Tekst: Els.