Langzaam spit SlowFood door…

Een typisch Hollandse zomerdag met zonnige perioden maar ook wolkenvelden en af en toe een flinke bui.
Ongeveer 22°C en een matige windje…

Ondanks dat het vakantietijd is en diverse leden het erg jammer vonden er daardoor niet bij te kunnen zijn, waren er toch 14 Betuwe-leden die zich enthousiast aanmeldden.

Casper en Dries zijn afgelopen weken drukdoende geweest om een jong varkentje te scoren, wat uiteindelijk nog voor een acceptabele prijs gelukt is.
Dankzij de regionale slager, die als zeer goed bekend staat, heeft dat varkentje vooraf ook nog een pekelbadje gekregen.

Al in de vroege ochtend hebben Dries en Casper, in de kapschuur het draaispit met het varkentje, in gereedheid gebracht;
de BBQ aangestoken en het varkentje alvast wat laten grillen aan het, ons-bekende, echte “Poolse-ruitenwisser-draaispit”!
Ja, je moet tenslotte ook wat overhebben voor zo’n club…
Het bakhuis is door Yvonne gezellig versierd en de tafel was al door haar gedekt.

Rond 16.00 uur kwam iedereen binnendruppelen.

In de nostalgische omgeving van de kapschuur, met hedendaagse zitmaaiers en ‘n bosmaaier e.d., inclusief een stel mooie glimmende Harleys, smaakte de aangeboden drankjes en versnaperingen opperbest.
Een gezellig en ongedwongen sfeertje, terwijl we toekeken hoe het varkentje lekker begon te ruiken, te kleuren en te garen.
Ook de kaasjes van Ed, die hij tijdens zijn fietstocht naar Frankrijk, ontdekt en meegebracht had, vonden gretige afnemers.

Tegen zes uur/half zeven konden we aan tafel in het bakhuis en genieten van het door Yvonne gemaakte frisse voorgerecht van o.a. tomaatjes, basilicum, Mozzarella en olijven.

Herbert had voor stokbrood gezorgd en Maria had zelf een 5-tal kruidenbotertjes gemaakt. Lekker!

Plakken, heerlijk gegrild varkensvlees, een perfecte rosé … dat was genieten!
Super gelukt Dries!!! inclusief de door jou gemaakte bijpassende saus (yoghurt, mayo, paprikapoeder, met een hele “voet” knoflook, peper, zout, limoen en bieslook)!

Je bord naar wens aan te vullen met de door Els gemaakte:

Libanese Fattoush (= salade van paprika, tomaat, komkommer, lente-uitjes, koriander, munt, peterselie) met een dressing van citroen, knoflook en olijfolie,
en de stoofschotel uit de Provence: Ratatouille (tomaten, uien, rode en gele paprika, aubergine, courgette, knoflook, laurier, thijm en natuurlijk ook met olijfolie).
Voor liefhebbers te completeren met veldsla en rucola. Ook de heerlijke Tzatziki  van Anita en Ad was een goede aanvulling.

Ter afsluiting was er ijs met slagroom; zelfgemaakt aardbeienijs van George! Een topper.

Na afloop: Wie nog wat vlees voor thuis, salade, stoofschotel… hoef je morgen niet te koken…
En de varkenskop…

Ad en Anita hadden daar wel interesse voor…
Diezelfde avond nog kregen we al beelden op onze ledenapp…
De kopverwerking was inmiddels in progress.

“Preskop á la Ad” of-te-wel “Zult-Bommel”…het beloofde recept komt…
Een paar dagen later volgenden de foto’s met de opmerking:
Goed gelukt. Mooi opgesteven. Mag een volgende keer (!!!)…iets hoger op smaak. Verder is het perfect!

Nou, dus deze activiteit is zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar!

Tekst: Els.