ALV & Molukse proeverij.

Zaterdagmiddag 22 april, 16.00 uur, Toon Hermans Huis te Tiel.

Voor onze ALV hebben 22 leden zich aangemeld en 7 leden waren verhinderd.
In de aanloop naar onze Slow Food Betuwe ALV was er thee en koffie bij binnenkomst.

Op het grote Tv-scherm presenteerde onze voorzitter Ed, dankzij onze SFB website, de activiteiten van het afgelopen jaar:

  • Let’s go vegan/bezoek aan Ojah te Ochten, Bijen en Honing, Pizza uit de houtoven van Thedinghsweert, Slowe-Betuwe-Picknick in de tuin van Yvonne en Dries, Sint Jans-evenement bij Mergen-Metz, koken met eieren en gevogelte in de kookstudio van Adrie en de vorige ALV met het maken van diverse Tapa.
  • De omzetting van onze SF-Betuwe website (webhosting en de domeinnaam -registratie) van PCextreme/Versio naar Hetzner kwam ter sprake, hetgeen een kosten besparing van ca. € 145,= opleverde! (nu € 35,62 i.p.v. € 180,13)
  • De financiële situatie van SF Betuwe werd doorgenomen en decharge verleend aan de kascommissie die geen “gat” heeft kunnen vinden in de “oude sok”.

  • Onze voorzitter Ed heeft te kennen gegeven, na 10 jaar, zijn voorzitterschap te willen beëindigen. Wel heeft Ed aangegeven als algemeen bestuurslid zich in te willen blijven zetten voor SFB, als zijn aanwezigheid in Nederland dat toelaat.
  • Het bestuur heeft Herbert bereid gevonden om het voorzitterschap op zich te nemen, wat met algehele instemming van de aanwezige leden werd toegejuicht. Als dank werd Ed in “de bloemetjes” gezet en bezegelde Herbert het met een fles wijn voor Ed.

Hierna werden de leden gevraagd om met suggesties te komen voor toekomstige activiteiten.

Meer hierover in de notulen van deze ALV.

Maar geen vergadering zonder een culinaire afsluiting…

Geheel in stijl met het culinaire thema waren de tafels voorzien van oosterse decoraties en schaaltjes met diverse soorten kroepoek.
Ook de diverse vaasjes met voorjaarsbloemen ontbraken zeker niet.

Omdat de Molukse eetcultuur historisch een duidelijke invloed/link heeft (gehad) op de Nederlandse eetcultuur, heeft het bestuur deze keer gekozen voor een echte authentieke Molukse smaakbeleving.
De basis van de Molukse keuken is: Makanan Kabong, m.a.w. – de meeste ingrediënten groeien gewoon in je moestuin/achtertuin.
En de meeste gerechten worden vers gemaakt met die groenten en kruiden uit je eigen tuin., denk bijvoorbeeld ook aan sereh of chilipepers.

Sinds een paar jaar is er in Culemborg een Warung geopend, een kleine winkel/restaurant/eetcafé, waar je lekkere gerechtjes kunt proeven.
Warung Nisa is gevraagd om een ware proeverij van Molukse gerechten voor ons samen te stellen, t.w.:

  • Ayam ami: zoete kip
  • Sambal goreng basah: stoofgerecht met rundvlees
  • Terong Kecap Pedis: Pittige aubergine
  • Sayur tumis: roerbakgroenten
  • Sate ayam
  • Nasi putih (wit)
  • Nasi kuning (geel)
  • Warung nisa sambal
  • Sambal goreng tempeh
  • Kroepoek
  • Gebakken uitjes
  • Seroendeng: gebakken kokos met kruiden en pinda’s
  • Ulang Ulang: salade met spitskool, tauge, komkommer, wortel, amandelen, knoflook, gula djawa, azijn e.d..

Gezien de vele positieve reacties van de aanwezige leden kunnen we ervan uitgaan dat het een succes was en dat het met recht ervaren is als een

“Selamat Makan”!!!

Tekst: Els.