Bijen & HoningZaterdag 12 november 2022, 17.00 uur
kwamen 23 slow foodies uit de Betuwe bij elkaar in het Toon Hermans Huis Tiel voor een presentatie over bijen en om te koken met honing.
Terwijl steeds meer aanwezigen zich bezig gingen houden met de techniek om de beloofde presentatie van onze imker op het scherm te krijgen, verzorgde onze voorzitter een heerlijke amuse van vijg met honing en blauwe kaas!

Een fantastische opmaat naar meer gerechtjes; dus al snel werd de aandacht verlegd naar het keukenblok waar Susanne alle ingrediënten intussen had klaar gelegd en we aandachtig luisterden naar haar instructies.
In 2 of 3 tallen ging iedereen aan de slag om de volgende gerechten te maken.

  • Een romige witlofsoep met tijm en honing, waarbij de koks er een persoonlijk tintje aan toevoegden met mosterd.
  • Gekaramelliseerde bietjes.
  • Honing kip, potatoes, zoete uien
  • Wortel koolrabi salade met rozijnen

Intussen verdiepte Guido zich in de techniek van het ontdoen van een granaatappel van zijn pitten voor het dessert, met succes uitgevoerd nadat er een filmpje op het internet was gevonden.

Samen met Jesper en de verslaggeefster werd het dessert opgebouwd:

  • Honing yoghurt parfait

Intussen vorderde de techniek groep met het in werking stellen van de apparatuur en gingen degenen die klaar waren met koken antichambreren achter de keuken, waar het steeds drukker en gezelliger werd.
De tafels waren gedekt en de presentatie kon beginnen.
Lia vertelde enthousiast over de wereld van de honing.

We ontdekten dat honing ouder is dan de mensheid, het maken van honing echt een slow proces is, chemisch gezien ‘zuur’ is (PH 3,6 <-> 4,5), 1 tot 2 jaar houdbaar is en een bacterie remmende en antibacteriële werking heeft.
Een klein lepeltje per dag van dit natuurproduct is heilzaam.
De imker moet de honing op de juiste wijze slingeren, niet verhitten, zorgen voor de juiste hygiëne en voor het bijenvolkje.
Er is een tekort aan Nederlandse honing, daarom is ze duur, ongeveer 8 euro voor een potje
Inmiddels volgestopt met informatie over de honing, storten we ons op de maaltijd die vlot werd uitgeserveerd door de koks.

Na afloop mochten we snoepen van de uitgebreide collectie honing. (foto honingtafel)
En toen was het alweer tijd voor de afwas en het betalen bij de penningmeester voordat we tevreden naar huis gingen, wat was het een heerlijke en gezellige avond!

Tekst: Geke.