Geitenbokjes


Geitenbokjes worden geboren als gevolg van de vraag naar geitenmelk en geitenkaas.

Maar waar de geiten melk geven, hebben de bokken geen functie binnen deze keten.

Tienduizenden jonge bokjes worden nu naar de slacht gebracht met als enig doel om te worden verwerkt als restproduct in diervoer.
Aangezien in Nederland nog niet veel bokkenvlees wordt gegeten, worden ze getermineerd, terwijl dit vlees heel lekker en gezond is.

Dit was voor ons, Slow Food Betuwe, een reden om daar verandering in te brengen en de leden te laten kennismaken met de smaak en kwaliteit van bokjesvlees.

Na het mailen van onze Slow-Food-Betuwe Nieuwsbrief hadden, binnen 24 uur, het maximaal aantal van 25 leden, wat mogelijk was voor deze activiteit, zich al aangemeld! Dat is bijna 44% van al onze leden!!! Wat een enthousiasme!

Wat er aan vooraf ging:
Het plan: 2 bokjes aan het spit, een ruime buiten-locatie met stook-mogelijkheid en een maaltijd met een Grieks/Turks tintje.

Het bestellen van de bokjes was nog niet zo eenvoudig.
Het islamitisch Offerfeest (dit jaar van donderdag 30 juli tot maandag 3 augustus); daar hadden we geen rekening mee gehouden. Zeker 5 keer is Casper langs de Turkse slager geweest om er zeker van te zijn dat de bokjes, ook voor ons, voor handen zouden zijn. Gelukkig is het Casper toch gelukt!

En dan de artisjokken; niet iedereen kent ze, anders dan als de artisjokbodem uit blik. Ook de artisjok eten op de klassieke, pure manier, vonden we een uitdaging.
Dat ze, vooraf, ook in de magnetron gegaard konden worden, was niet bij iedereen bekend!

Rond 12.00 uur werd een begin gemaakt met de voorbereiding.
Het grill-klaar maken en aan het spit rijgen van de bokjes, het vuur opstoken, op het terras een corona-proef-opstelling van de diverse tafels en stoelen, tafels dekken en een buffettafel klaar zetten.

Dries had een ingenieus draaispit meegebracht, dat draaide op een ruitenwissermotor, die toch rond kon draaien!?!
Een heuse Poolse uitvinding!
Vuurtje stoken, bokjes aan het spit, regelmatig in kwasten met een gekruide olie, een heerlijke geur!

Rond vier uur/half vijf was iedereen aanwezig en konden we genieten in het zonnetje van het weidse uitzicht over de Waal en een koel wijntje met lekkere hapjes.

Allereerst, als voorgerecht; voor eenieder een koude en vooraf gegaarde artisjok.
Blaadjes eraf pellen, keuze uit 2 verschillende dipsausjes in een voor ieder eigen schaaltje en dippen maar, de blaadjes afsabbelen, het hooi verwijderen en de bodem eten met de dipsaus. Waardering alom!

Namens de aanwezige leden werd Ed het boek “Geit”, bereiden en eten; aangeboden voor zijn gastvrijheid en het beschikbaar stellen van zijn locatie. (EAN: 9789048316946)

Inmiddels was de buffettafel bij het spit ook goed gevuld met diverse schalen met Griekse salades, gekruide tomaatjes uit de oven, tzatziki, Turks en Grieks brood, snackkomkommer, diverse soorten cherry tomaatjes en mirabellen.

De bokjes werden vakkundig ontleed en vonden een gretige afname. Ook Dries was duidelijk tevreden en voldaan met de vele complimenten t.a.v. de bereiding van de bokjes.

We kunnen met z’n allen weer terugkijken op een zeer geslaagde activiteit, ondanks de beperkingen die het corona-virus met zich meebrengt!

Tekst: Els