Masterclass BBQ

    • Een zonovergoten zomerdag;
    • de unieke locatie “Buitenzicht”;
    • grillmaster Jelmer;
    • diverse bbq-mogelijkheden; (Kamado, Ofyr, Michel bbq)
    • 26 gezellige slowfoodies;

Dat waren voorshands al de ingrediënten, voor wat beloofde een geslaagde Masterclass BBQ te worden!

Wie is Jelmer? Jelmer Grisel is een foodie bij uitstek, een voorvechter van authentieke smaken en technieken.
Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt, droogt, kookt en bakt alles zelf.
Ook gaat hij op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingrediënten en kookt het liefst buiten, zoals hij zelf zegt.
TIP: Zijn site (allesvoordesmaak.nl), met veel heerlijke recepten, is zeker de moeite waard om te bezoeken!!!

Onder het genot van een glas bubbels en een – amuse van gerookte wilde gans – wordt het bbq menu door Jelmer toegelicht en de taken t.a.v. de diverse gerechten verdeeld. Het is tenslotte een workshop!

– Doradefilet in bananenblad –

– Kipsaté met geroosterde bloemkool –
– Pijlstaartinktvis à la plancha –

Jelmer laat ons zien hoe de pijlstaartinktvis ontleed moet worden, daarna het vullen en vervolgens op cederhouten plankjes in de Kamado gegaard worden.
Dit geeft een licht gerookte geur en smaak aan het gerecht.

 

– Baba ganoush (geroosterde aubergine) –

– Picanha met tomaat en geroosterde little gem met kweepeer-balsam –

De bereiding van de Picanha, waarbij het gebruik van een kernthermometer een absolute noodzaak is, wordt volgens de omgekeerde methode bereid.

– Zalmzijde op cederhout –
Ook de zalmzijde wordt op een cederhouten plank gegaard in de Kamado. Heerlijk!!!

– Magret de canard met pawpaw –
En dan de Margret de canard…om te smullen, super gegaard en heel mooi rosé, verdient en krijgt alleen maar lof!
De pawpaw (Asimina triloba) uit de tuin van Yvonne en Dries, is een inheemse vrucht. Het vruchtvlees is crèmewit, smaakt zoet en heeft een complexe tropische smaak.
Het aroma doet denken aan banaan/mango/ananas/vanille.

– Chocolade moelleux –
Tot slot de Chocolade Moelleux – een ware traktatie.
De muffins bakken in de Kamado op 180 graden gedurende 10 tot 14 minuten, tot de bovenkant gestold is. 2 Minuten laten rusten, daarna omstorten op een bordje en serveren met een bolletje vanille ijs en lobbige slagroom.

Dat was genieten… zowaar een bbq-happening!!!

Wat een enthousiaste reacties kwamen er op de leden-app binnen; een kleine greep hieruit….

    • Wat was het weer super gezellig gisteren.
    • Het was weer helemaal top! Ook een groot dank-je-wel aan de organisatie.
    • Het was weer erg gezellig, leerzaam en een smakelijke bijeenkomst. Bedankt organisatie!!!
    • Wat was het lekker en gezellig en zo’n mooie fotoherinnering toe. Dank aan allen voor het vele werk en de ambiance. Wij hebben genoten.
    • Ik vond het een superleuke middag. Lekker gegeten, geleerd en bijgepraat. Dank aan de organisatoren en iedereen voor de foto’s.
    • Zijn de recepten van gisteren digitaal beschikbaar? – natuurlijk, ook die hebben we allemaal inmiddels gekregen -.
    • Organisatie van deze dag, het gezelschap, de locatie, het heerlijke vlees, het was allemaal perfect. Ik heb ontzettend genoten.

Jelmer (allesvoordesmaak.nl), Dries en Yvonne; wat hebben we met z’n allen van deze activiteit genoten!!! Wij, leden van SlowFoodBetuwe, zijn jullie erg dankbaar voor deze door jullie georganiseerde MASTERCLASS BBQ op TOP-NIVEAU (met recht in hoofdletters) !!!

Maar ook Emilie (kokenophout.com – de sponsoring van de cederhouten planken) en Hendrik-Jan (Buitenzicht) mede dankzij jullie was deze activiteit van SlowFoodBetuwe mogelijk!
Het was super!!!

Tekst: Els.