Zoetwatervis-Festijn

Zoals we al in onze nieuwsbrief meldden hoef je niet in de buurt van de zee te wonen om aan verse vis te komen.
De waterrijke Betuwe, met zijn talrijke binnenwateren, levert ook heerlijke zoetwatervissen.
En dat hebben we ervaren….


Casper met zijn kompanen zijn weken bezig geweest met de vangst.
Regelmatig er op uit om een heel vis-palet te scoren!
De vangst belandde, ontdaan van organen en ingewanden, schoon, in zijn vriezer.
In afwachting van…
Maar liefst 9 soorten zoetwatervis!!!
Snoek, Snoekbaars, Baars, Karper, Zeelt, Elft, Voorn, Paling, Zoetwaterkreeftjes.

Ook het bestuur had, buiten de organisatie, ook nog heel wat “huiswerk”.
Het doorploegen van Oma’s kookboeken.
Hele uitdagende recepten kwamen ter tafel: Karper-pudding, gebraden Visch-Otter, Beverstaart, Vischzult, Forellen in Tokayer, soep van Vischkuit, Snoekensoep….
Dries kwam een heel aantrekkelijk toetje tegen en vroeg zich af of Koikarper ook een zoetwater vis is.
Maar dit culinaire hoogstandje hebben we maar gelaten voor wat het was.
Voor deze activiteit waren we te gast op een daarvoor uitstekende locatie; de “achtertuin” van Ed.
Oftewel op het kruispunt der waterwegen: Waal/Amsterdam-Rijnkanaal, aan de Echteldse zijde.
Vanaf 13.00 uur was er de mogelijkheid voor de hengelaars/vissers een hengeltje uit te werpen.
Sander (19), een “professionele” sportvisser, heeft ons de kneepjes van het visvangen (-proberen-) bij gebracht.
Dat hij een professional is, blijkt wel, want hij is recent 25ste is geworden tijdens de wereldkampioenschappen “Roofvissen” vangen in Frankrijk (600 deelnemers).
Hij was overigens ook de enige van ons die die middag iets gevangen heeft!

Om 15.00 uur was de culinaire start en het bereiden van de vis op diverse manieren.
Het zonnetje scheen uitbundig; het was heerlijk vertoeven op het terras met uitzicht op de Waal.

De rookovens en de Skottel-braai stonden klaar.
Toen begon het fileren (met ondersteuning van de Hertog), paling roken, frituren en bakken.

Een heerlijke ceviche en een witlofhapje met wakamé vooraf.
Gelijktijdig werd op de Skottel-Braai door Trea en Els een heerlijke Paella bereid.

Rond 18.00 uur aan tafel.
Inmiddels binnenshuis, want de regen viel met bakken uit de lucht.
Maar dat mocht de pret niet drukken.
Lekkere salades: wortel-, komkommer- met dille, watermeloen- met geitenkaas.
Ook de op diverse manieren, heerlijk bereide, soorten vis en smaakvolle sausen(kersen- en kruisbessen-)kwamen langs. Toppie!!!
Veel lof was er voor de Paella met de zoetwaterkreeftjes.
Daarna was er nog ijs met walnootmeringues ter afsluiting.

Met dank aan Casper, Ed en alle andere koks, het was een geweldig zoetwater-festijn!

Tekst: Els.