Bugalicious – insecten als voedsel!

Zondag 14 april 2019, 15.00 uur.

Wereldwijd zijn er ca.1900 insectensoorten die gegeten worden. Insecten zijn rijk aan eiwitten en qua voedingswaarde gelijkwaardig aan vis, kip, rund of varken.



De samenstelling van de eiwitten is vergelijkbaar met vlees. Volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven en poppen.
De insecten die je in Nederland, meestal gevriesdroogd, kunt kopen zijn veilig om te eten. Let wel op: je moet ze niet rauw eten! Verhit ze altijd goed voor je ze eet.
En, verwijder altijd de poten en vleugels. De smaak van insecten lijkt een beetje op die van noten.

Daarom hebben we met ons convivium deze keer aandacht besteed aan enkele eetbare insecten, maar ook aan de kweek, de verwerking en natuurlijk ook de consumptie van deze beestjes…

Dries had een kweker bereid gevonden de – ins en outs – van de kweek van meelwormen met ons te delen.

(Overigens, wanneer spreken we van een insectenkweker of van een -teler? Even Googlen; er zijn meerdere mogelijkheden gangbaar (discussie geopend!))

Op deze zonnige zondag gingen we naar Willem de Jong, Hoevenseweg 7 in Enspijk.
Hij kweekt meelwormen, in bakken met speciaal meel, die door de torren en larven gegeten worden.
In drie weken tijd groeit het eitje van een torretje uit tot een volwassen meelwormpje.
Hij liet ons de verschillende stadia zien, in de tot 26 graden verwarmde cellen, in de schuur bij zijn boerderij.

Zijn grootste probleem waren de meelmotjes, die als parasiet moeilijk te bestrijden zijn.
De kweek-cel dient dan ook steeds grondig gereinigd te worden om het probleem met de motjes te voorkomen.

Een interessant gegeven is dat; uit 3 kilo meel 1 kilo wormpjes gekweekt kunnen worden en is daarmee de meest efficiënte manier van eiwitproductie in de voedselketen.
(bv.: voor kip is 5 kilo voer nodig, voor een varken 9 kilo en voor een rund tot wel 25 kilo!)

Na een autoritje door de bloeiende Betuwe waren we te gast bij Dries en Yvonne.
Een welkom, in hun zonnige, mooi in bloei staande, landelijke tuin….. en met een wijntje of een biertje met een snack van bladerdeeg met…. ja, juist! …meelwormen.

Binnen, in hun sfeervol bakhuis was de tafel prachtig gedekt.

Een menu, met als uitgangspunt: de insecten: Buffalo’s, Sprinkhanen, Meelwormen en Krekels!

Alle bestuursleden hebben, met de door Dries aangeleverde receptuur, een of meerdere gerechten bereid voor bovenstaand menu; ook dat was nog een hele uitdaging!

De maaltijd was heerlijk en smakelijk, maar dat lag meer aan de inspanningen van een ieder… dan aan de insecten….

Onze dank gaat uit naar Dries voor de organisatie en Yvonne veel dank voor de mooie en sfeervolle aankleding van jullie locatie !!
Weer een top-activiteit die we kunnen toevoegen aan onze 10 jaar historie van Slow Food Betuwe!

Tekst: Ed en Els.