De smaak te pakken

Zaterdagmiddag 9 Maart 2019, 15.00 uur.

Tijdens ons bezoek aan deze verrassende tentoonstelling, in het Gorcums Museum, genoten we van kunstwerken uit heden en verleden, waarin voedsel wordt afgebeeld of juist wordt gebruikt als medium voor een kunstwerk.

We zien o.a groentestillevens uit de Gouden eeuw en van de hedendaagse Henk Helmantel, installaties van suikerspin en kunstwerken van groenteafval.

Voedsel blijkt door de eeuwen heen een inspiratie voor kunstenaars.


Tijdens de wandeling door Gorinchem vertelt de gids ons hoe belangrijk de visserij voor Gorinchem was. De stad ligt dan ook aan 2 rivieren: de Linge en de Merwede.

De Gorcummers werden “blieken” genoemd, graatachtige vissen, niet heel geschikt om te eten en ook niet lekker.

De Gorcumse Zoute Bollen van bakkerij Kroes in het bekende goudkleurige blik zijn nog steeds te koop, maar worden nu elders gebakken

We lopen over de Groen- en de Vismarkt, de Visbrug, de Appeldijk, Varkensmarkt, Botersteeg, en langs de oude bierbrouwerij met een prachtig uithangbord “De Gekroonde Snoeck”.
Via de indrukwekkende waterkeringen sluiten we af op de “Kriekenmarkt” (krieken zijn zure kersen).


Via de mooie Waaldijk rijden we naar fort Vuren uit 1848, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en onlangs helemaal gerestaureerd.

Het toegangsbord bij het Fort… Je bent gewaarschuwd!

Op deze winderige en regenachtige dag waren we blij met de brandende houtkachel in het restaurant van het fort en ondanks het feit dat de stroom een poosje uitviel was het hier aangenaam verpozen met elkaar.

Tekst: Yvonne