Ciderproeverij en een maaltijd met appel

Zorgboerderij Caetshage, Culemborg, 16.00 uur.

Tijdens onze Algemene Leden Vergadering, werden we verwend door Dries met een eigengebakken appelbol ter ere van het:
10-jarig bestaan van “Slow Food Convivium de Betuwe”.

Na de vergadering volgde een heuse Ciderproeverij met meer dan 20 variëteiten van Cider.
Als snack waren er plakjes Yacón en appelschijfjes van Elstar, Cox en Topaz.

Cider is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker.
Eigenlijk is Cider, qua het maakproces,  een wijn maar dan gemaakt van appel.
De smaak van Cider kan enorm variëren.
Het kan geclassificeerd worden van zoet naar droog.

Ed had een aantal Ciders uit Frankrijk meegebracht, maar ook door Dries en Yvonne waren er bijna 20 Ciders verzameld tijdens hun recente vakantie-omzwervingen van en naar Zwitserland.

De Cider, verkrijgbaar bij onze leden Melissa en Beer van Mobipers, was volgens de meeste aanwezigen de meest smakelijke en vond dan ook een gretige afname.

Enkele Ciders, waren of niet te drinken, of smaakte naar…., maar wat kun je ook verwachten voor een prijs van soms, omgerekend € 1,50? Tja, het is en blijft een proeverij, toch?

Conclusie: een Cider kan beter ’s zomers, gekoeld, gedronken worden; dan komt ie het beste tot zijn recht en ook qua smaak.

Maar nu eerst een uitleg: De YACÓN of Appelwortel.

De Yacón is een wortel-/knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt.
De oude Inca’s waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak van de Yacón én van het positieve effect dat de knol/wortel op hun gezondheid had.
Sindsdien is de Yacón in allerlei vormen (o.a. vers, -rauw, gekookt of gebakken-, siroop, poeder) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen, maar inmiddels ook in Europa!
De gezonde Zonnewortel uit de Andes.

En dan aan de slag met z’n allen:

    • Witlof met appel en walnoten;
    • Rode kool met appel;
    • Zelf gefermenteerde zuurkool met appel en rozijnen op Indonesische manier;
    • Puree van Yacón en aardappel;
    • Zelfgemaakte appelmoes van appels uit eigen bongerd;
    • Bloedworst met gebakken appeltjes;
    • voor andere liefhebbers: Rookworst;
    • Zelfgemaakt Appel-ijs met gecaramelliseerde appelschijfjes als toetje;
    • Thee/koffie met een glaasje Calvados.

Helaas zijn we de aanwezige calvadoskaasjes vergeten te serveren.

Tot slot, hierbij op verzoek, het recept van de Indonesische zuurkool:

Zuurkool uit ’t vat, bij voorkeur gaar stomen samen met masala kerrie. Daarna goudrenetten in stukjes snijden, samen met gewelde rozijnen, gebakken uitjes (bijv. van Go Tan), ketjap manis toevoegen aan de gestoomde zuurkool. Dit alles smoren met een klontje roomboter. Naar wens, aan tafel, sambal brandal toevoegen.

All together: als van ouds, weer een geslaagde activiteit met dank aan alle aanwezigen voor de hand- en spandiensten, maar vooral voor de gezelligheid!

Tekst: Els