Oosters, maar toch regionaal…

Go Tan, een productiebedrijf van hoog-kwalitatieve ingrediënten voor de oosterse keuken is een echt familiebedrijf, dat dit jaar 65 jaar bestaat.

De tweede generatie staat inmiddels al weer bijna 20 jaar aan het roer.
Met liefde en toewijding wordt het bedrijf geleid door de zoons van oprichter Frans Go, Bing en Han.
Behalve haar Indonesische herkomst heeft de familie een deel van haar roots liggen in China.
Deze combinatie van eetculturen maakt de familie tot het levende motto van hun eigen merk:

“A very foodloving familiy”.

Han Go leidt samen met zijn oudere broer het bedrijf in Kesteren. De oudste broer is wel betrokken bij het bedrijf als aandeelhouder en commissaris, maar leeft en werkt in Singapore.
Han en Bing Go zijn samen “het creatieve brein” achter de organisatie. Han is eindverantwoordelijk voor de marketing en productontwikkeling.

Wij, 31 leden en introducees, van Slow Food Betuwe, werden hartelijk welkom geheten door Han Go.
Vol enthousiasme gaf hij ons een presentatie en rondleiding door hun bedrijf.

Go Tan maakt de meeste producten zelf in de fabriek, gevestigd in het Betuwse, Kesteren.
Er werken circa 60 vaste personeelsleden, waarin het management team en de operationele aansturing plat en compact georganiseerd zijn.
Zij controleren persoonlijk of grondstoffen en halffabricaten, die uit andere landen komen, met beleid, onder goede werkomstandigheden en naar hun maatstaven, gecreëerd zijn.

Het uitgebalanceerde assortiment bestaat o.a. uit: diverse Wok-sauzen, chilisauzen, boemboe’s, noodles, kokosproducten, kruidenmixen, seroendeng, bamboe scheuten, gebakken uitjes, kroepoek en smaakmakers.
Nieuw in het assortiment is de: smokey sriracha.

“De geur van witte rijst”.
Go Tan heeft de Indische Nederlanders gevraagd om zijn of haar beste Indische familierecepten en mooiste herinnering rondom eten met de familie Go te delen.
Zij willen de nog weinige vertelde verhalen en bijzondere recepten behouden voor toekomstige generaties.
In dit boek draait het om alles wat de Indische eetcultuur zo mooi maakt. Welke oma, moeder of tante bedacht het unieke familierecept?
Go Tan ging op zoek naar een antwoord op die vraag. Zonder de promotie van hun producten.
En wij, Slow Food Betuwe, werden in de gelegenheid gesteld, dit unieke boek, te verwerven, wat door velen van ons met veel enthousiasme werd ontvangen.

Daarna volgde voor 29 aanwezigen, waaronder 11 introducees, een voortreffelijke rijsttafel ten huize van ons lid, Susanne, veelal bereidt met de producten van Go Tan.
Susanne, met haar kennissen Reina en Martin, zijn 3 dagen bezig geweest met de bereiding en de organisatie.

Waarvoor ons aller complimenten en dank; het was Super!!!

rijsttafel bestond uit:

  • Pepesan ikan (vis in banaanblad)
  • Nasi koening (gele rijst)
  • Dendeng kelam (rundvlees)
  • Rempan (gehaktballetjes)
  • Ajam panggang boemboe ketjap ( kip)
  • Babi ketjap (varkensvlees)
  • Ajam blado (kip)
  • Sambal goreng telor (eieren)
  • Gado Gado (groente)
  • Sajour Lodeh (groentegerecht)
  • Atjar ketimoen (zoetzuur van komkommer)
  • Atjar
  • Seroendeng
  • Kroepoek
  • Ketjap manis
  • Sambal -manis, -badjak, -djeroek poeroet

Dit alles ondersteunt met een wit wijntje of een pilsje.

Een toetje met lychees en pistache-ijs, thee/koffie met spekkoek in 2 smaken, maakten deze rijsttafel compleet en gaven dit nieuwe Jaar een start met een oosters, maar toch ook een regionaal, Betuws tintje.

Tekst: Els.