Walnoten zijn hot.

Zondag, 18 februari 2018,

waren we te gast bij MOBIPERS in Zoelen, om daar te horen en zien hoe walnotenolie geperst wordt.

We werden door Melissa en Rudolf-Jan hierna te noemen Beer), de eigenaren van Mobipers, verwelkomd met en glas lekkere appelsap of cider en een heerlijke dadelcake met noten.

Melissa vertelde over de geschiedenis van de boerderij en het ontstaan van Mobipers, met voorheen o.a. de mobiele perserij voor appel/perensap.

De mobiele pers is inmiddels verkocht en nu kunnen, zowel fruittelers als particulieren, – vanaf minimaal 75 kg. –  hier hun appels en peren, – in de verhouding 70 : 30 –  laten ver-sappen en verpakken in een 3 of 5 liter bag in box.

Van veel klanten, die naast fruitbomen, vaak ook walnotenbomen (Juglandaceae)  hebben staan, kregen ze de vraag of er voor de geoogste walnoten geen oplossing was.

Een walnoot werd vroeger vaak dicht bij een boerderij (en mesthopen) geplant, want vliegen en muggen houden niet van de geur van de walnoot.Van oorsprong is de walnotenboom een gebergteboom, maar toch kan hij niet goed tegen vorst. Wanneer de eerste zonnestralen van de lente schijnen, is het merkbaar dat de walnotenboom eigenlijk van uit een warmer klimaat afkomt. Als de blaadjes weer aan de boom beginnen te groeien en er nog een verlate vorst komt, is de hele walnotenoogst van dat jaar duidelijk minder.Een volgroeide boom geeft vaak meer dan 100 kg. walnoten.

In Frankrijk is het gebruikelijk dat olijven en noten geperst worden voor de olie; dus gingen Melissa en Beer naar Frankrijk op zoek kennis en informatie. Op de hoogte van Lyon vonden ze een mooie perserij en leerden daar, in een week tijd, hoe het persen van noten in zijn werk ging.

We kregen een demonstratie.

In plaats van walnoten rapen hebben Melissa en Beer een walnootraper. Een soort football van draad aan een stok, die je over de grond rolt.

De walnoten worden eerst gedroogd, dat kan via natuurlijke weg, maar heb je wat meer haast, dan kan dat ook in hun enorme droger. Daarna worden de noten op grootte gesorteerd en gekraakt. Ventilatoren zorgen ervoor dat de doppen en de noten gescheiden worden wat heel precies luistert, want beide delen zijn bijna even zwaar. Aan een lopende band wordt er nog handmatig zorgvuldig gecontroleerd.

In een andere ruimte vindt het echte persen plaats. Maar eerst konden we zien hoe een partij noten vermalen werd en vervolgens geroosterd, daarna overgedaan in een grote bak, waarbij de pers vanuit de bodem omhoog geduwd werd met een kracht van 350 bar. Na enige tijd, als er voldoende druk is opgebouwd, komt het eerste stroompje olie uit de pers lopen, wat dan snel groter wordt.

We mochten het verschil proeven tussen olie van geroosterde en niet-geroosterde noten. Naast walnootolie konden we ook hazelnootolie proeven.Mobipers heeft bij de perserij ook een winkeltje, waar olie en appel/peren sap gekocht kan worden.

 

Ter afsluiting: de toekomst: achter de boerderij zijn een paar jaar geleden meer dan 200 jonge walnotenbomen aangeplant, waaronder ongeveer 40 bijzondere rassen, maar ook bomen waar aan mooie rode walnoten groeien.

Het is mooi om te zien dat bij Mobipers het afval van het fruit en de noten wordt gerecycled. De perskoek van het fruit en de walnoten gaan naar de koeien en paarden van buren en de pershal wordt binnenkort warm-gestookt met de doppen van de walnoten. Nu is het sap, maar in de toekomst wordt ook de walnotenolie, SKAL gecertificeerd.

WALNOTENDINER BIJ A3.

Na ons bezoek aan Mobipers, waren we uitgenodigd bij Studio A3 waar we gezamenlijk een notenmaaltijd gingen bereiden.

Dries, Ed en Adrie, de eigenaar van A3, hadden samen een uitgelezen en overvloedig menu samengesteld met noten in de hoofdrol.

Een waldorfsalade als amuse, walnotenkaas en gesuikerde walnoten met kerrie als snack.

Salade met gegrilde pompoen, feta en walnoot.

Gevulde zalm met walnoot en spinazie.

Zalm met walnotenkorst.

Biefstukje met walnotenpasta en tomaatjes.

Parfait praliné met gezouten hazelnoten en een mousse van pure chocolade.

Na dit uitgelezen diner moet nog wel even vermeld worden dat de walnoten en hazelnoten door Mobipers geschonken zijn, we er met z’n allen van hebben ge-“noten” en we er een waardevolle ervaring aan overgehouden hebben.

Inge bedankt voor het aanleveren van de basis voor dit verslag.