Excursie “Bloed-Bessen” Kwekerij en Ayurvedisch koken in Asch.

Vrijdag 19 mei 2017, 15.30 uur,
werden we gastvrij ontvangen door Chris Bloed en zijn zus Anita die samen de scepter zwaaien over hun bessenkwekerij.

Het bedrijf, opgericht in 1972 in Asch door hun vader, produceert op 3 locaties ( Asch, Maurik en Neerijnen) , uitsluitend twee rassen rode bessen.
Vader teelde bieten, groenten en fruit. Uiteindelijk is hij zich gaan specialiseren in rode bessen omdat de grond van uitzonderlijk goede kwaliteit is voor de rode bes.
Door verschillende kruisingen toe te passen probeert men een steeds beter product te produceren.Ook de gevoeligheid voor schimmels en andere ziekten vraagt veel aandacht.Op dit moment wordt er slechts gespoten tegen luis.

Het bedrijf is 50 ha. groot, waarvan 45 ha. productief.
Iedere ha. levert circa 18 tot 20 ton rode bessen op.
Men teelt in pot en in de volle grond. Dit om te voorkomen dat de grond snel uitgeput raakt.
11 Maanden per jaar kan men de consument voorzien van eigen teelt.
Alleen in de maand mei wordt er geïmporteerd uit Chili.
In het opslagproces is veel geïnvesteerd en werpt zijn vruchten af; zeker op momenten dat de prijzen matig tot slecht zijn, is opslag te verkiezen en afwachten tot de prijzen beter worden.
Door de geavanceerde koeltechniek is dit allemaal mogelijk.
De koelinstallaties bestaan uit 52 cellen met een capaciteit van 9000 kg bessen per cel.
Hierdoor is “Bloed-Bessen” in staat om wekelijks de markt te voorzien van rode bessen naar bijna alle landen binnen Europa en Rusland. Zij hebben 20% van de Nederlandse markt in handen.

Daarna kregen we, de ruim 24 slow foodies, een rondleiding. Geavanceerde technieken bij de nieuwe gaarden zijn bijzonder en dat allemaal in Asch.
Het was een interessant verhaal waar we met elkaar veel geleerd hebben.

Aansluitend zijn we, na een aperitief  (met rode bessen) gestart met het AYURVEDISCH (Indiaas vegetarisch) koken.

Indiaas koken is niet moeilijk. Maar lekker Indiaas  koken vergt wel wat tijd en aandacht.
India heeft een grote verscheidenheid aan keukens met ieder zijn eigen smaken, geuren en kleuren. Wat echter vaak overeenkomt is het gebruik van rijst, granen, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruiden die tot garam masala’s worden gemalen. Deze kerriemengsels kunnen per gerecht en per streek verschillen, maar zijn over het algemeen sterk gekruid en mooi kleurig.
India is een erg religieus land. Het Hindoeïsme en de Islam zijn de belangrijkste geloven en deze hebben rechtstreeks hun weerslag op de Indiase keuken; Hindoes zien de koe als een heilig dier en eten daarom geen rundvlees en in de Islam wordt varken niet gegeten omdat het dier als onrein wordt gezien. Daarom zijn veel Indiase gerechten vegetarisch en worden deze bereid met peulvruchten en Indiase kaas, ook wel paneer genoemd.

Er is geen keuken ter wereld die zoveel mogelijkheden biedt om heerlijk vegetarisch te koken. Dit is vooral dankzij de kruiden en specerijen, waarmee je de meest verrukkelijke gerechten kunt maken met zeer eenvoudige, pure ingrediënten. Bovendien hebben de kruiden een heilzame werking op de spijsvertering en elk hun specifieke geneeskrachtige eigenschappen.

Er waren 8 werkstations waar twee personen een gerecht maakten. Na het snijden, bakken, koken en proeven stond er na 1 1/2 uur een prachtig buffet en een mooi gedekte tafel.

Het menu bestond uit:
PUDLA’S met DHANIYA KI CHATNI (groenten pannenkoekjes met verse koriander ra¡ta – een verwenner hapje voor tijdens het koken)
AGNI BOOSTER (goed begin van de maaltijd – dunne plakjes gember gedipt in sausje van honing, limoen en zout)
DAL TARKARI ( Dahl met kokosmelk en spinazie)
PANIR (zelfgemaakte verse kaas)
CURRY (Noord-Indiaas – curry van sperzieboontjes, bloemkool, pompoen en panirballetjes)
CURRY (Zuid-Indiaas –  droge curry van rode bietjes thoran)
MASALA BHAT ( gekruide rijst)
SAMOSA’S met TAMATAR KI CHATNI ( Indiaas beroemde pasteitje met pittige tomaten chutney)
CHAI ( Indiase kruidenthee)
BADAM AUR PISTA KA HALVA (vedische notenbonbons)

Dit in combinatie met de rijkelijk geschonken wijn (cadeautje v.h. bestuur) werd het een bijzonder  mooie avond. Iedereen heeft genoten van de bijzondere smaken, het gezellig samen koken en het samen zijn.
Als douceurtje kregen we de recepten, met aanvullende informatie, van deze workshop AYURVEDISCH KOKEN, mee naar huis om het zelf thuis ook eens uit te proberen!

Met dank aan GUIDO en LIDWIEN voor hun gastvrijheid en organisatorische inzet,  waardoor we kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagde activiteit.