Bezoek aan Koppert Cress en Villa Augustus

Vrijdagmiddag 7 april 2017.
Het weer was goed en de files vielen mee.

Slowfood Betuwe ging in redelijk grote getale (17) westwaarts. Naar Koppert Cress, in Monster.Koppert Cress is een redelijk uniek bedrijf, waar voor de binnenlandse en vooral ook internationale markt kiemgroenten worden gekweekt.
De eerste soort die al jaren geleden in de supermarkt stond was de tuinkers, een pittig smaak-makertje met een kruidachtige smaak. Lekker als extraatje boven op een belegde boterham.
In Monster werden we ontvangen met een glaasje tarwegras met sinas.

Voor sommigen onder ons was de aanblik van het Molteni-fornuis een immens genoegen. Jeetje, wat een kanjer. Licht Italiaans bombastisch, maar wel een juweeltje in een heel grote keuken.

We werden aangenaam voorgelicht door een bevlogen medewerker, die ons spelenderwijs zo’n twintig verschillende producten liet proeven.

Was het aanvankelijk in 2002, toen de CEO Rob Baan dit bedrijf overnam, voornamelijk tuinkers; inmiddels is het assortiment van de door Koppert geteelde smaak-makertjes uitgebreid tot tientallen..

Vaak met de meest exotische en verrassende smaaksensaties, zoals radijs, oester-peultjes, lavas, komijn en stevia.

Een van onze leden verzuchtte: “oesterblad met ijskruid”!
De combinatie deed het hem! Een blaadje oesterblad en een bolletje ijskruid erin, dichtvouwen en in je mond crunchen, die heerlijke oestersmaak, top was dat!

Behalve de diverse soorten cressen worden er ook eetbare bloemen geteeld.
De zaadjes doen er enkele dagen over om, gevoed door water op cellulose, te groeien tot de optimale lengte van enkele centimeters, waarna ze, onder geconditioneerde omstandigheden, vervoerd kunnen worden naar binnen- en buitenland, van Hoogeveen tot Dubai.
Ook in de horeca wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van de cressen.
Wat het bedrijf als een van zijn opdrachten ziet, is het verleiden van chefs, om de kiemen niet alleen in te zetten als leuke topping, maar veel meer als extra smaakmaker.
De echte productieruimtes hebben we helaas niet mogen zien, wel werden we begeleid naar de ‘proeftuin’ waar allerlei, meestal eetbare planten, worden opgekweekt.

Ter afsluiting kregen we nog een rondleiding door de imposante ontvangstruimtes en werd iedere deelnemer getrakteerd op het  ’rode doosje’, een verzameling van een achttal cressen. Om thuis van na te genieten.

Het was daarna nog niet afgelopen, want we zouden nog gaan dineren bij Villa Augustus in Dordrecht.
Omdat er intussen nog voldoende tijd beschikbaar was, konden we in Dordrecht in de Galerie Wijnstraat een expositie bewonderen met werk van Darja.
Onder het genot van een glaasje Aperol werd er door de galeriehouder een inleiding gegeven op de expositie.
Enkelen konden op de begane grond een appeltje schillen ……….
Ook namen sommigen de gelegenheid te baat om bij Vreeken’s zaden een voorraadje in te slaan.

Villa Augustus is een complex met hotel, restaurant en tuinen aan de rand van het centrum van  Dordrecht.
De majestueuze watertoren is het hotel en het pomphuis is ingericht als restaurant.
Gezellig druk, beperkte, leuke kaart en goede kwaliteit. Ook mooie wijnen per glas.

Tevreden op weg naar huis, voor sommigen nog even via de winkel van Villa Augustus.

Tekst: Ad.