Rondleiding knoflookkwekerij Eemlook

Zaterdag 11 juni 2016, 14.00 uur.
16 Enthousiastelingen hadden zich aangemeld om meer te weten te komen over de Allium sativum sativum, of te wel: knoflook.

Onder de partytent en in het zonnetje waren we te gast bij Kees en Els Huijbregts.
Bij een kopje koffie vertelt Kees, een boeiend en enthousiast verteller, meer over zijn, van oorsprong, uit de hand gelopen hobby: knoflook telen.

Eemlook is een kleinschalig, mens- en milieuvriendelijk bedrijf. Opgericht op 11 juli 2006. De passie voor Knoflook begon in de jaren ’80 in Portugal toen Kees Huijbregts in aanraking kwam met het telen van knoflook. Onwetend van het feit dat er meerdere rassen waren heeft hij jarenlang zijn eigen knoflook gekoesterd en elk jaar weer een aantal tenen hiervan in zijn tuin gepoot.
Door de komst van internet kwam hij erachter dat er in Amerika vele honderden soorten knoflook geteeld werden. Een aantal Amerikanen was (toen Rusland en de landen achter het ijzeren gordijn toegankelijk werden na het einde van de koude oorlog) naar Azië, de bakermat van knoflook gereisd om hier zoveel mogelijk soorten knoflook te vinden.
De interesse van Kees in de verschillende rassen was gewekt en hij probeerde verschillende rassen hierheen te krijgen. Bij een bevriende boer op de Hogeweg in Amersfoort kon hij een stukje grond krijgen om de verschillende soorten knoflook te kweken. In 2005 kreeg hij de mogelijkheid  om meer tijd in zijn hobby te steken. Inmiddels gaat Els, de vrouw van Kees, ook helemaal uit haar bol als het gaat om knoflook en als je de kans krijgt moet je haar knoflookprut zeker eens proeven!”

Citaat op de site van Eemlook.

Zie voor meer info.: http://www.eemlook.nl/ontmoet-els-en-kees-knoflook/

Na een boeiende uitleg over de oorsprong en teelt konden we de tientallen soorten knoflook op het land bewonderen.

Maar zo’n rondleiding en het proeven van knoflookstelen maakt de mens wel dorstig.

Gelukkig was in het naburig pand een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd: De VOLLE Maat. Even een, twee of drie verschillende biertjes proeven en desgewenst kopen.

Dan terug naar Kees en Els, waar de knoflooksoep met brood, knoflookprut, knoflookboter, “kaaskoekjes” en worst voor ons klaar stonden. Verrukkelijk!

En tot slot:
Wist je dat:

  • de bolletjes in de knoflookbloem tulpen worden genoemd?
  • de Egyptische ui een etage ui is?
  • je knoflook het beste kunt telen op grond waar een jaar eerder pompoenen hebben gestaan?
  • knoflook het beste te bewaren is in de kelder?
  • je je handen, die naar knoflook ruiken, eerst moet wassen met zout of wijven over iets van roestvrijstaal?
  • je knoflook het liefst aan het eind van je kooksessie aan het gerecht toe moet voegen en zo de smaak van de knoflook het best bewaard blijft?
  • als je veel knoflook eet het ook uit je poriën komt en dat je dan de sauna voor je alleen hebt?
  • konijnen en hazen ook van knoflook houden en dat ze dan dus gemarineerd zijn?
  • knoflook ook iets met tenen heeft en haaruitval voorkomt? …..

Tekst: Els.