Zoetwatervis feestdag te Gorinchem

Zondag, 3 juli 2016,
om 10.00 uur was het verzamelen in de Griendhut van het natuurgebied de Avelingen, net buiten Gorinchem.

Met behulp van mobiele telefoons en Els als baken op de dijk,  kon jong en oud; zo’n 20 slowfoodies, ‘De Griendhut’  vinden.
Daar wachtten Gildevisser André Blokland en zijn zoon Matthijs  ons op, aan de oever van een prachtige rivierkreek aan de Merwede.

Water  voor koffie en thee,  werd op een houtkacheltje buiten gekookt.

De uitleg werd binnen gegeven, want het noodweer brak los.  Er waren mooie en lekkere baksels te eten, door de leden zelf meegebracht.

André Blokland, “held van de Smaak  Zuid-Holland 2015”, is een Gildevisser.  Dit betekent dat hij vist op basis van de klassieke Heerlijke Vischrechten uit het jaar 1382. Dit houdt ook in, dat 10 % van de opbrengst aan de stad Gorinchem moet worden afgedragen.

Na de uitleg en koffie vertrokken wij naar het water in de polder Giessenburg om de gestreepte Amerikaanse rivierkreeften uit de kreeftenkorven te schudden.

De korven zijn circa 1 meter lang en hebben een harde  niet-vervormbare doorgang, de inkeling. Dit is dus anders dan bij visfuiken.

De korven mogen het hele jaar uitgezet worden. De hoeveelheid aan kreeftjes ligt onder andere aan de temperatuur. Gemiddeld zaten er zo’n 10 kreeftjes in een korf.

Bij de griendhut werden de kreeftjes met water gespoeld en gewogen.Wij hadden circa 6 kg zelf geoogst.De visser krijgt ongeveer €4,= per kilo en restaurants betalen tegen de €8,50 per kilo.
Om niet te kort te komen had André ook wat Rode Amerikaanse kreeften uit het Westland meegenomen. Daar vist hij ook.


Na de lunch werden met behulp van boten het staand want uitgezet. Helaas na 2 halen nog niets gevangen in het Avelingerdiep.

André ging met drie dappere helpers verder het water op en kwam even later terug met een brasem en een grote roofblei.

Matthijs liet zien hoe hij de brasem klaarmaakt voor gebruik. De roofblei werd in zijn geheel met kruiden in de aluminiumfolie gewikkeld en op het houtvuur gaar gestoofd. Hij smaakte heerlijk en had wel graten, maar die waren makkelijk te vinden.
De brasem werd in stukken in de hete olie gebakken. Hierdoor werd de vis knapperig en was lekker als een snack op te eten.

Ondertussen had een team van kreeftenspecialisten zich gevormd en werden de kreeftjes met een steek gedood en gekookt in de bouillon.  Op een bed van salade smaakten ze heerlijk.

Een stralende zon, maakte het geheel tot een geweldige middag in de natuur. Inmiddels legde André alles geduldig uit over rivier-getijden, visserij wetten en het buiten leven. Onze jeugdige huisvisser verschalkte ondertussen nog wat baarzen en rivier-windes, de “huisdieren” van André.


Moe, maar voldaan van kreeften, brasem en roofblei vertrok iedereen weer huiswaarts op weg naar de vakantietijd.

Tekst: Tineke