Slow eten met Escargots

Zaterdag 4 juli 2015; 16.00 uur

Waren we bij Lennard ter Hall, eigenaar van kwekerij “Slow Escargots” in Nieuwaal, uitgenodigd voor een rondleiding en een proeverij met slakken.

Tropische hitte, 36 graden Celsius en dat buiten de tunnelkas!
Zouden de slakken al voor-gegaard zijn?
Nee, de slakken hielden siësta in hun schaduwrijke bungalows.

Vol enthousiasme vertelt Lennard over het ontstaan van het idee om een slakkenkwekerij te beginnen, de biologische en natuurgetrouwe aanpak, alsmede wat zijn toekomstplannen zijn.
Voor meer achtergrondinformatie zie: www.slowescargots.nl

In gietijzeren pannetjes, net uit de oven, werden de (gros gris) escargots geserveerd  met een knoflook/peterselie/wijn sausje. Ronduit heerlijk!!!
Wijn, Ricard, stokbrood met een slakken-tapenade, maakten deze proeverij compleet.
En niet te vergeten het volop aanwezige mineraalwater!
Ook was er de mogelijkheid om verse, dan wel ingelegde, escargots te kopen.

Rond  18.30 werden we verwacht bij Bommels Bakhuys in Zaltbommel, hoewel het, qua tijd, wel  later werd.
Mede gezien de gunstige weersomstandigheden en wat improvisatie, was het mogelijk om met z’n allen, in de tuin van het oude herenhuis, in het centrum van Zaltbommel, van een echte slakkenmaaltijd te genieten.

Allereerst een heerlijke”koude” preisoep met o.a. ook Hollandse garnalen.
Speciaal voor Ed werd er een mini-buitenkeukentje gecreëerd.
Een tempura van slakken, exclusief door maestro Ed, voor ons ter plekke bereid!

Daarna een Vol-au-Vent of wel een hertoginnehapje, (voor de Belgen onder ons) met slakken en een frisse/zomerse salade.

Tot slot een petit grand dessert met ijs en diverse fijne zoetigheden.
Voor liefhebbers: ook nog een Cubaans pafje uit eigen doos en thee of koffie.

Een zomerse, gezellige én interessante activiteit, waar “Slow Escargots” en “Slow Food Betuwe” elkaar hebben leren kennen.

Tekst: Els.