Op zondag 30 november 2014,
in Lotte’s kookatelier, in Asch, hebben jullie mijn lastige broertjes kunnen bewonderen, maar dat werd opeens nog wel een uitdaging.
Ik had jullie toegezegd een aantal van mijn overbodige broertjes te sturen, om door jullie op smaak vergeleken te worden met een andere goede kip.
En toen kwam de ophokplicht.
Waardeloos, zit je weliswaar gezellig met je hennetjes in het ophok-hok, maar zitten de overdreven potente broertjes er ook nog bij!
Wat was ik dan ook blij, toen ik hoorde dat jullie zoveel invloed op jullie minister van ophokzaken hadden, dat Gerrit Jan mijn lastige broertjes op tijd weg kon komen halen.
En toen hoorde ik dat bijna de helft van de Betuwe-leden op mijn broertjes zijn afgekomen en ze ook nog de meest smakelijke kip vonden.
Kukelekuuuu..
Nou, onze Chaamse Pel heeft wel heel veel praatjes.
Maar wat vonden wij ervan?
Onze doelstelling is: Samen koken, Samen proeven.
In de keuken van Lalotta in Asch hadden we alle ruimte om met 30 koks uit de voeten te kunnen.
Onder supervisie van Gerrit Jan en met organisatorische bijdrage van Dries en Wouter Jan, was een menu samengesteld rond de Chaamse Pel.
In 5 kookgroepen gingen we aan de slag.
Crostini met Chaamse leverpaté
Groene salade met borstfiletreepjes van de twee soorten kip
Chaamse kippensoep
Jagers braadkip/-Chaamse Pel met stoofpeer, appelmoes en gebakken krieltjes
Chaamse fruitbluf
De groene salade met borstfilet-reepjes en de twee Jagers-braadschotels fungeerde tevens als proeverij.
Het vlees van de Chaamse Pel is stevig en smaakvol, maar eindigde maar net, op een snavellengte, voor op die van een andere braadkip van de poelier, was de gemiddelde mening.
De fruitbluf is gemaakt van dagverse Chaamse eieren en werd, als garnering, voorzien van Chaamse advocaat.
Een leuke en lekkere ervaring.
Denk dat we ook maar een paar Chaamse Pellen in onze achtertuin gaan houden.
Kunnen we het overschot aan haantjes samen met onze mede-smulpapen op peuzelen.
Tekst: Nic en Els.