Op zaterdag 11 oktober 2014,
werd een bezoek gebracht aan bierbrouwerij “Het Kuipertje” in Heukelum.
Verscholen achter een dijk, op het terrein van een oude steenfabriek, troffen wij rond drie uur de brouwer zelf aan. Zo’n 16 leden hadden de weg weten te vinden.
Gelukkig kon men dichtbij parkeren. Het was hondenweer, de regen viel met bakken uit de lucht.
De dames begonnen met warme thee, de heren namen meteen een lekker biertje.
In een voormalig koetshuis heeft Henk Kuiper zijn kleinschalige brouwerij gevestigd.
Enthousiast vertelde Henk hoe hij het vak leerde en later de brouwerij overgenomen heeft van zijn vader, die als hobby jaren geleden is gestart met het brouwen van bier.
Voor in de brouwerij is een gezellig proeflokaal, achterin de echt kleinschalige brouwerij.
Henk vertelde, bij de diverse ketels en machines hoe, door het koken van mout in water en verschillende gisten, verschillende soorten bier gemaakt kunnen worden.
“Het Kuipertje” maakt zo’n 10 soorten bier, die vooral worden verkocht aan de eigen tap in het proeflokaal. In beperkte mate is het bier ook in flessen te koop.
Op een werkdag van zo’n 8 a 9 uur, kan Henk zo’n 200 tot 300 liter bier brouwen.
Dat doet hij ongeveer 15 keer per jaar, waardoor de totale productie zo’n 4000 liter is.
Echt kleinschalig dus.
Na het koken van de mout start het proeven.
Met name de bitterheid moet goed zijn, maar ook de kleur en het suikergehalte zijn belangrijk.
Iets meer hop geeft meer smaak, meer suikers toevoegen geeft meer alcohol.
Het kookproces duurt anderhalf tot twee uur, voor donker bier is wat langer doorkoken gewenst.
Na het kookproces is hygiënisch werken erg belangrijk, anders kunnen valse gisten het proces verstoren.
Tussen brouwen, gisten en drinken zitten 4 tot 8 weken.
Henk gebruikt biologische mouten van Weyermann uit Duitsland en hop van Bioland.
Na de uitleg werd er uitgebreid verder geproefd.
Ook de aanwezige dames proefden dapper mee van de Donkere Tarwe, Eige Weisse en Zomervriend.
Een heel geslaagde en leerzame middag.
Inmiddels was het weer wat opgeklaard en vertrokken we naar landgoed Thedinghsweert, voor de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.
De vergadering werd vooraf gegaan door een regionale bierproeverij en een kaasfondue met bier.
Tientallen bieren werden geproefd.
Allemaal lokaal en ambachtelijk gemaakt in soms piepkleine brouwerijtjes.
Sommige bieren waren heerlijk, maar anderen ook echt niet te drinken.
Heel leuk en verhelderend om te zien en te proeven hoeveel “bier-cultuur”er nog in Nederland bestaat.
Na het bierproeven konden de inmiddels ruim twintig aanwezigen genieten van heerlijke en uitgebreide variaties kaasfondue, bereid met diverse bieren, zoals: Guinness, Duvel, Corona, Krieken, en Witbier.
Heel bijzondere smaken en geweldig voorbereid en klaargemaakt door met name Marie-Ann.
Ook de door Mary gemaakte chutneys vonden gretige afnemers.
Met eigen gemaakt ijs van witbier, konden we met een goed gevoel aan de ALV beginnen.
Tijdens de ALV werd afscheid genomen van Mary-Ann als bestuurslid.
Als dank voor al haar inzet werd haar een diner-bon overhandigd.
Net als vorig jaar, was de gastvrijheid van Jos en Mary, van Thedinghsweert weer fantastisch.