Pruimenparty

Zondag 18 augustus 2013,
nodigden wij onze Slowfoodies uit voor een pruimenparty bij ons in de boomgaard.

Zoals op de uitnodiging was vermeld, hadden we al vaak gebruik mogen maken van de gastvrijheid van andere leden en zijn we al op zo veel leuke locaties geweest, dat we graag iets terug wilden doen.

Binnen hebben we niet zoveel ruimte en het weer bleek al spoedig niet stabiel te zijn, dus werd onze grote tent in de tuin opgezet en mooi aangekleed.

Versierd met tafelbloemstukken en afgescheurde pruimentakken met pruimen langs de randen, zag hij er prachtig uit, vooral toen ‘s avonds de lampjes en de tientallen waxine-lichtjes in hun jam-potjes brandden.
Na de stortbuien, in de ochtend, werd het ’s middags gelukkig droog en heel aangenaam weer.
We konden de voor- en achterkant van de tent open zetten en in het verlengde van de boomgaard kijken.


Om vijf uur  werden de gasten ontvangen met Mexicaanse pruimenpunch en taart met in cognac gemarineerde pruimen. Daarna liep iedereen de boomgaard in om hem te bekijken, pruimen te rapen en te plukken om mee naar huis te nemen.
We hadden een diner bedacht met gerechten waar pruimen in verwerkt werden en we begonnen met amuses van in spek en rauwe ham  gewikkelde pruimen uit de oven, gevuld met geitenkaas, blauwe kaas en ansjovis met amandel.


Daarna kwam de Cock-a-leekie, Schotse kippen/preisoep met pruimen, met daarbij stokbrood met pruimen/peperjam
Als voorafje serveerden we, notenpaté met pruimenchutney.

Het hoofdgerecht bestond uit een varkenshaasje gevuld met pruimen, sinaasappel en gember, gelardeerd met bacon, met daarbij rucola- salade, sperziebonen en basmati rijst met weer twee andere soorten chutney.
Als bijgerecht stond er een coulies van pruimen op tafel.
Het dessert bestond uit shortbread met gemarineerde pruimen en sabayon brûlée.

We sloten af met koffie en Eau de Vie de prune, 40%  “Marie au Bain”, de pruimenbrandewijn van Herbert..
En dan was er nog een keer pruimentaart gepland, maar daar had niemand meer plek voor.

We hadden uiteraard nogal opgezien tegen het diner. Het was tenslotte voor ons ook de eerste keer dat we voor zo’n grote groep zo’n uitgebreid diner maakten en dan ook nog voor kenners.
Maar het ging heel voorspoedig, iedereen hielp een handje mee.  We hadden het idee dat de gerechten  heel goed gelukt waren.

We willen vooral Jesper, onze jongste gast, bedanken. Hij was een fantastische hulpkelner.

Op de foto ziet U hem geconcentreerd bezig met de sabayon brûlée.
Het was voor ons dus ook een heel geslaagde happening.

Toen Dries en Yvonne, de volgende dag, kwamen helpen met het afbreken van de tent, konden we met hen, met voldoening, er over na praten.
We kregen achteraf nog leuke reacties en deze van Lidwien willen we jullie niet onthouden.

“Lieve Herbert en Maria,
Ontzettend bedankt voor de geweldige pruimenparty. We hebben genoten van de prachtige sprookjesachtige ambiance, jullie warme gastvrijheid, de heerlijke pruimen, de bijzondere gerechten en heerlijke drankjes.
Nogmaals dank veel lieve groeten van Guido en Lidwien”.

Tekst: Maria.