Palingvissen en eten te Groot Ammers

Zaterdag 13 juli 2013
is Slowfood Betuwe afgereisd naar Groot Ammers om meer te weten te komen over de oer Hollandse palingvisserij en deze bijzondere en smakelijke dieren.

Zo’n 20 personen, ook van diverse andere convivia, hadden zich aangemeld.

Op een stralende middag, werden we tussen de molens, hartelijk ontvangen door de familie Van Wijk.

Het visserijbedrijf Van Wijk bestaat al honderden jaren en houdt zich nog steeds bezig met beroepsvisserij in met name de binnenwateren.

Tegenwoordig doet men vooral visserijonderzoek en advisering voor bijvoorbeeld de bouw van gemalen of verbetering van de visstand.

De groep werd gesplitst, zodat iedereen goed in de boot kon zitten en alles kon zien.

Na een heldere uitleg over de paling en de palingstand in Nederland, kon het echte werk beginnen.
Onze gids en beroepsvisser, Bram van Wijk, bleek zeer behendig de  palingvlet door de prachtige polder te loodsen en er werden tientallen fuiken gelicht.

Er kwam van alles boven water, zoals zeelt, snoek, voorntjes en zelfs een snoekbaarsje, maar zeker veel paling van een mooi formaat.

Na terugkomst met  een tiental kilo paling in de bun, werden we opgewacht door de moeder van Bram die op ouderwetse wijze paling had gestoofd en gebakken.
Dat smaakte kostelijk, maar paling is een erg vette vis, dus vers gebakken paling is ook erg machtig.

Na afloop kon iedereen voor een zeer schappelijke prijs de vangst overnemen zodat uw reporter met enkele kilo’s verse paling huiswaards keerde.

De volgende dag is alles langzaam gerookt in de achtertuin. Dat leverde uiteraard veel aandacht op van de omwonenden zodat een heerlijke gerookte paling maaltijd het gevolg was.
We kijken terug op een unieke dag op een prachtige locatie met een perfecte organisatie !!
Slowfood Betuwe wil de firma Van Wijk in Groot Ammers hartelijk danken voor deze unieke dag.

Tekst: Casper en Jesper