Koken op Cederhout

Zaterdag 6 en zondag 14 april 2013, 16.00 uur.

Een groot aantal aanmeldingen heeft LALOTTA (Lotte) gekregen voor haar workshop.

Ze heeft daarom twee datums voor het koken op cederhout moeten inplannen!

Het weer had tijdens de eerste workshop een herfstachtig tintje, maar we kregen in de gezellige professionele keuken van Lotte, een spontaan en  hartelijk welkom.
De tweede workshop-groep kon buiten in tuin, onder een strak blauwe lucht met volop zon,  genieten van een drankje en zelfs enige gerechten voorbereiden!

Lotte had voor ons een zeer uitgebreid en ambitieus menu in gedachte!
De heerlijke verse producten, lagen kleurrijk uitgestald, klaar om verwerkt te worden!
Na uitleg en een demonstratie visfileren konden we in groepjes van vier aan de slag.

Pijlstaart-inktvisjes  gevuld met o.a. chorizo en paprika
Sardientjes gevuld met o.a. pistachenootjes en rozijnen
Knolselderij-soep
Sinaasappel/venkel salade
Zalm met whiskyboter en gegrilde courgette
Rivierkreeftjes met pastinaak-crème
Gevulde portebello met o.a. wortel/kardemonpuree, feta en afgedekt met serranoham
Eend met  sinaasappel/pompoenpuree
Abdijkaas, bereid op de plank, met notenbrood
Tarte tatin van peren met kaneelroom

Al deze gerechten, behalve de salade, werden bereid op een cederhout-plank of in cederhouten vellen.
Zelfs de knolselderij, voor de soep, is gedurende 10 minuten gerookt in een rookoven met cederhout-mot.
Ook de tarte tatin werd op een cederhout-vel, in een originele stenen buiten-oven, gebakken.

Er waren heel wat mogelijkheden om de gerechten op-, in- of met behulp van cederhout te bereiden.
Desalniettemin was het hard werken om het menu op tijd klaar te krijgen.

Heerlijk, smakelijk, een geheel nieuwe ervaring, wat overvloedig, waren reacties.
Ook de, zelf geïmporteerde, Portugese wijnen werden geprezen.
Na afloop was er nog de mogelijkheid om, cederhout-planken, -vellen of -mot/snippers, te kopen.

Met dank aan: Lalotta & Koken op Hout