Huiskamer-etentje: Rundertong

Zaterdag 23 februari 2013.
Huiskamer-etentje – Samen gezellig koken –
Thema: Hoe bereid je een rundertong en wat kun je er van maken?

Begin van het nieuwe jaar ontstond het idee om de huiskamer-etentjes weer nieuw leven in te blazen!
Na een mondelinge rondvraag bleek het enthousiasme zo groot, dat het maximum van 12 personen meteen al bereikt was.
Helaas, was daardoor verdere aanmelding (via de site) niet meer mogelijk.

Aangezien een aantal van onze leden, voor de winter, een gedeelte van een koe hadden ingeslagen, lag er bij sommige van ons ook een rundertong in de vriezer. En daar moet je natuurlijk ook iets mee doen!
Er zijn mensen die het nog nooit gegeten hebben, omdat ze het eng vinden of dat het ze tegen staat.
Daar hebben we nu vast verandering ingebracht.

Heel spontaan kregen we allerlei ingrediënten voor het etentje aangeboden, o.a.:

  • 3 rundertongen;
  • bubbels vooraf;
  • een amuse met een passend wijntje;
  • de wijn voor bij het eten;
  • het toetje en een borreltje voor bij de koffie.

Enige reacties: Ik doe graag mee en wil mijn rookoventje graag inzetten! Zal ik voor een bloemetje op tafel zorgen?

Na een avondje brainstormen, het menu, de boodschappenlijst samenstellen en de taken verdelen,
kwamen we tot de conclusie dat het etentje met een gesloten beurs kon plaatsvinden!!!

Vanaf 16.00 uur was iedereen welkom op de tijd die hem of haar uitkwam. De koks waren toen al begonnen met het bereiden van de maaltijd. (De tongen waren al eerder gekookt i.v.m. de bereidingstijd van ruim 3 uur) De thuis-koks kwamen wat later.

Rond 18.30 uur – voorafgaand aan het eten – een Crémant  de Bourgogne rosé.
Daarna een amuse van eigen gemaakte gravad lax met een Pouilly Fuissé.
Het voorgerecht bestond uit een stukje gerookte tong en bitterballetjes gemaakt van het keelstuk van de tong op een bedje van veldsla met vijgenmosterd.

Vervolgens een smakelijke heldere bouillon van de tong waarin, heel verrassend, een kaneelstokje was meegetrokken.
Het hoofdgerecht bestond, uiteraard, uit tong met een heerlijke madeira-saus, venkel, een grove puree van aardappel/knolselderij en een frisse komkommer/appel/salade.

De Griekse room-yoghurt met frambozen en -saus vond bij iedereen nog een plekje.
Ook de espresso, thee of koffie met een afzakkertje of eigengemaakte likeur waren een welkome afsluiting.

De actie: huiskamer-etentje, met of zonder thema, krijgt zeker een vervolg!

Tekst: Els.