Paddestoelen excursie en etentje

Op 2 februari 2013.
Een interessante excursie over de teelt van exotische paddestoelen en vervolgens een heerlijke en verrassende maaltijd met paddestoelen.

De organisatie, van de excursie en het eten daarna, kwam onverwacht voor een niet te voorzien probleem te staan!
Ons vaste adres voor een restaurant, waarbij we altijd terecht konden en heel hartelijk werden ontvangen, bleek opeens, vooralsnog definitief, de deuren te hebben gesloten.
Wij zijn Hanneke van het Veerhuis in Varik, ook Slow Food lid, nog altijd dankbaar voor de gezellige etentjes die wij daar konden beleven!
We moesten dus opzoek naar een andere locatie. Er zijn natuurlijk voldoende locaties, maar we wilden deze excursie en het etentje voor een zo laag mogelijke prijs aanbieden.
Dus in de auto gestapt en diverse locaties de revue laten passeren.
Tegen de tijd dat we trek begonnen te krijgen, stapten we een weinig Slow Food cafetaria annex eetcafé binnen.
De Chinese eigenaar was allervriendelijkst en we legden ons probleem voor. De man begon meteen te glimmen en beweerde dat hij dat best wilde proberen.
Met de nodige twijfel hebben we een correcte prijs afgesproken en een boodschappenlijst afgegeven waar hij de paddestoelen kon kopen.
Naderhand heeft Dries nog een keer de eigenaar bezocht om onze twijfel te ontzenuwen, maar de man was overtuigd dat hij het waar kon maken.

De excursie naar het “Paddestoelenrijk” in Rossum was zeer interessant, een grote keur aan exotische paddestoelen werd ons getoond.

Ook het verhaal erbij, waarbij de kleinschaligheid van deze soorten werd gespiegeld aan de massa-productie van de gewone champignons was buitengewoon.
Diverse soorten waren ook rauw te proeven en ook het plukken van diverse soorten werd gedemonstreerd.

Ongelooflijk hoe een in basis klein bedrijf zich een behoorlijke marktpositie weet te veroveren bij grote namen in de horeca en retail.
Na afloop was er gelegenheid produkten af te nemen.

Na de excursie volgde het eten bij het eetcafĂ© “Big Bread” aan de Waal in Opijnen.
De uitbater heeft het voor elkaar gekregen om eenieder van ons te verrassen.
We hebben een uitstekend Slow Food diner gekregen, welke volkomen vegetarisch was en buitengewoon lekker.
Vooraf een heerlijke paddestoelensoep, gevolgd door een hoofdgerecht met verschillende soorten paddo’s, een salade gegarneerd met zeer mooie paddestoelen en rijst.

Vervolgens een dessert van fruit met zeer verrassend een loempia met een vulling van paddestoelen.
Ook de bijpassende wijnen waren van een goede kwaliteit. Een leerzame, (h)eerlijke en gezellige activiteit welke onze twijfel in het begin ongegrond maakte.

Al met al een volgens ons geslaagde bijeenkomst, waarbij de Slow Food gedachte: puur, eerlijk, regionaal en lekker, zijn waargemaakt.

Tekst: Dries en Stef