Workshop Worstmaken

Maandagavond 14 januari 2013.
Iets wat al lang op ons verlanglijstje stond kreeg deze maandagavond zijn beslag toen we bij Slagerij de Bruin in Beusichem een workshop worstmaken mochten volgen.

Nou ja, worst maken: behalve dat, bleken Bartho de Bruin en zijn collega Marco nog iets meer voor ons in petto te hebben!

Om half acht werden wij, de 14 deelnemers, ontvangen met een kopje koffie of thee en kregen uitleg over het programma van die avond.

Voor de slagers was het ook de eerste keer dat ze zo’n workshop zouden geven, dus best spannend!

Al snel werden we in vier groepjes verdeeld, die gedurende de avond vier produkten zouden maken: een rookworst, een ham-taartje, een paté en croute en een chocolade-rollade.

De eerste groep ging achter de winkel, in de werkruimte, aan de slag (waar ook de worstmachine staat) en de andere drie groepen werden verspreid over de winkel. Daar lag in de toonbank ook een half varken, aan de hand waarvan Bartho en Marco uitleg gaven over de verschillende stukken vlees die we gebruikten. En met behulp van zo’n half varken bleek je ook best uit te kunnen leggen waar bij een koe de jodenhaas en de longhaas zitten (want daar was een vraag over).

Vervolgens gingen we aan de slag.

De worstmaakgroep moest de klaargelegde schouder en kinnebak ontdoen van zenen en kliertjes, het gehakt wat daarvan gemaakt wordt kruiden en zouten en dan komt natuurlijk het leukste deel: het bedienen van de worstmachine. Er kwamen vier redelijk nette worstjes uit die vervolgens nog afgebonden moesten worden met een stukje touw. Nu waren de worstjes klaar om te roken, ware het niet dat dat voor vanavond te lang zou duren.

Ondertussen was in de winkel de paté-groep bezig met het bekleden van de bakjes met het geprepareerde deeg en het kruiden van de vulling. Scheutje room erbij voor het smeuïg, vulling in de beklede bakjes, dekseltje maken van de overhangende deegflapjes en een “schoorsteentje” maken. Tot slot een los-geklopt eitje erover et voilá, de paté kon de oven in.


Een halte verder werden de ham-taartjes gemaakt. Eerst moesten we op de snijmachine achterham dun snijden en daarmee bakjes bekleden. Vervolgens een vulling van gemalen achterham, augurken, mayonaise en aspic erin en dat weer toedekken met de resterende ham.


De laatste groep mocht een filet kruiden met cacaopeper (dat was voor de meesten van ons iets geheel nieuws) en daarna insmeren met, au bain marie, verwarmde chocolade.  Het oprollen was geen probleem (hooguit een beetje geklieder, maar dat is met van die lekkere chocolade geen punt), maar het vervolgens netjes aanbrengen van het touwtje bleek nog niet zo eenvoudig. Toch nog maar eens oefenen.

Het was allemaal goed te doen en we hadden ook een heel handige handleiding gekregen, maar er moest wel in een straf tempo doorgewerkt worden want als je product klaar was mocht je door naar de volgende halte. Wonderwel liep het allemaal redelijk goed door, al dreigde er bij de worstmaakmachine wel even een file. En er was zelfs nog tijd voor een glaasje wijn of fris tussen de bedrijven door.
Rond een uur of half elf was elke groep bezig zijn laatste klusje af te ronden en konden we onder genot van nog maar een drankje de avond afsluiten.

Het was een gezellig en leerzaam met een hoog “hands-on” karakter en we dankten Bartho en Marco dan ook voor de organisatie. In de tasjes gingen de zelfgemaakte ham-taartjes en paté bij het reeds aanwezige kant-en-klare rookworstje, waarna iedereen weer zijns weegs ging.

De conclusie: zeker voor herhaling vatbaar!

Tekst: Ed.