Verslag wandeling en etentje Terra Madre Dag

10 december 2012.
Vanwege Terra Madre dag hebben we als Slow Food Betuwe een rondleiding op het “Fort”Werk aan het Spoel gekregen,

waarna we van een uitstekend diner hebben genoten in het restaurant “De Veldkeuken” op het complex.

De rondleiding werd door een vrijwilliger gegeven, die vol overgave, met grote kennis van zaken, vertelde over de geschiedenis van de “Nieuwe Hollandse Waterlinie”. Hij liet ons de diverse “bunkers” zien welke dus eigenlijk alleen maar als verblijfsruimte dienden en als zodanig dus nooit in actie zijn geweest. De bedoeling was dat dit complex de bewaking kreeg over een sluis welke mechanisch bediend kon worden ten tijde van oorlogsdreiging om zodoende het voorliggende gebied te kunnen inunderen.
Vlak voor 1940 was het complex gereed en werd vervolgens door de Duitsers in beslag genomen en als oefenbaan voor de schietkunst gebruikt.
Momenteel worden diverse ruimten van het complex verhuurd als zalen voor feesten en partijen en kunnen ook kunstenaars van enkele faciliteiten gebruik maken.

Na deze interessante rondleiding konden we aan tafel waar we werden ontvangen met hapjes en een heerlijke prosecco, ook de overige genuttigde wijnen waren van goede biologische kwaliteit (afkomstig van Wijnen van het Fort, van Ernst en Barbara).
Vervolgens kregen we een heerlijke paddestoelen-bouillon, rijkelijk gevuld met heerlijke paddestoelen e.e.a met zeer smaakvolle garnituren. Vervolgens het hoofdgerecht, waarbij vegetariërs en genieters van vlees hun hart konden ophalen. Dit alles rijkelijk voorzien van bijpassende groenten en een overheerlijke aardappel-gratin. Uiteraard kwam er nadien een geweldig dessert. Voor diegene die precies willen weten wat “het PUURSTE restaurant van Nederland te bieden heeft, is het aan te raden hier zelf een keer op af te gaan. Onze complimenten gaan de goede keuken en de hartelijke bediening. Het was bovendien zeer gezellig met deze, weliswaar,  kleine groep enthousiaste Slow Food leden.

Al met al een zeer geslaagd diner met een stukje vergaarde kennis over onze prachtige Betuwe.