Betuwse snertproeverij

Op zondag 5 februari 2012.
Kregen we antwoord op de vraag:
Wie maakt de lekkerste snert?

Het is spannend of we het huis van Ed in de uiterwaarden van Echteld kunnen bereiken. Als er hoog water is zullen we, net als vorig jaar, met het bootje moeten, maar het is niet nodig. Voorzichtig rijden we over een klein landweggetje naar het witte huis dat, in het winterlandschap, hoog aan de dijk uitkijkt over de uiterwaarden en de Waal.
De perfecte dag en de perfecte locatie om erwtensoep te proeven.

Het laatste huiselijke huis denk ik altijd, want als een waar toevluchtsoord licht het op, in de koude sneeuwwereld.
In het warme huis zelf loop ik het eerst naar de ramen om te genieten van het unieke uitzicht,
Ed zegt: ‘Ik heb vijf uur gezegd omdat ik vond dat jullie in ieder geval van deze winterse sfeer moesten proeven’.
Het is prachtig. Rechts een blik op de rand van Tiel, waarachter langzaam de zon onder gaat, aan de voorkant, de rivier de Waal die ook op dit uur nog druk bevaren wordt.

De bewoners zijn de hele middag gaan schaatsen en door assistentie bij een schaats-ongeluk, laat thuisgekomen. Er zijn handen genoeg om te helpen met het dekken van de tafels en de grote open haard wordt aangemaakt.

In de keuken wordt gekookt of eigenlijk wordt de meegebrachte soep opgewarmd. Dries staat achter de pannen, 4 soorten erwtensoep krijgen we te proeven.

Ondertussen genieten we van een lekker glaasje wijn, drie verschillende soorten kaas en een lekkere droge geitenworst, home-made by van Mary-Ann.

Nadia en Mary-Ann scheppen buiten in de ijzige kou de griesmeelpap op de bordjes om het te laten afkoelen en opstijven. Aan het einde van de maaltijd zal hij, omringd door verschillende heerlijke soorten zelfgemaakte jam en kweeperen gelei, worden geserveerd als toetje.

Het landschap achter het glas blijft me boeien, terwijl het langzaam donker wordt kan ik het niet laten nog meer foto’s te maken van boten die in de avond voorbijvaren. Wat bijzonder hier te mogen wonen en wat een voorrecht hier te gast te mogen zijn.

Na het voorgerecht, een eigengemaakte paté van Ed en Darja, gemaakt naar aanleiding van onze workshop “Paté maken”, gaan we de soepen proeven. Vier erwtensoepen en ook nog een bruine bonen soepje voor de liefhebbers. Dries schept op. Vier keer komen we met ons kommetje langs.

Aan de lange tafels is het heel gezellig, zorgvuldig proeven we de soepen en geven we ze een cijfer. Aan het eind wordt de winnaar bekend gemaakt het is de (H)erwtenoep van Dries en nu blijkt ook waar de (H) voor staat. Het is de H van Hertenbouillon en ook het vlees is hertenvlees. Deze soep krijgt de meeste punten, voor mij, als vleesliefhebber omdat er lekker veel vlees in zit, hoewel die hoeveelheid voor twee andere deelnemers een reden was om hem niet te kiezen. Twee andere soepen door Ed gemaakt waren hetzelfde alleen zat er bij de een worst in en bij de andere niet. Die met worst werd tweede. De derde soep kreeg geen stemmen en de laatste soep werd de grote verliezer want die vond bijna iedereen ronduit vies.
Het was erwtensoep uit blik, van Unox. Zo zie je maar weer dat lekker, puur en eerlijk altijd boven komt drijven.
Het griesmeelpaptoetje was een heerlijke ouderwetse afsluiting die goed bij de winterse maaltijd paste.

Ed en Darja bedankt voor de gastvrijheid!
Tekst: Maria.