ALV en de kookworkshop met Betuwse streekproducten.

Kookstudio A3, van ons medelid Adrie, te Geldermalsen vanaf 16.00 uur.
Alvorens aan onze ALV te beginnen werden wij, de 25 aanwezige Slow Food Betuwe leden, allereerst verwelkomd met een glas heerlijke parelende bubbels.

Middels een beamer, met daarop onze website: slowfoodbetuwe.nl, scrolde onze voorzitter door de 10 activiteiten van het afgelopen jaar: 2019.
Met voldoening werd teruggekeken op een gezellig en interessant verenigingsjaar van ons convivium!

Daarna lichtte Ed alvast een tipje van de sluier op: de activiteiten 2020, die inmiddels al, en gedeeltelijk, op de planning staan.
Met een PowerPoint-presentatie kregen de leden een indruk hoe frequent onze eigen website wordt bezocht en het aantal, door bezoekers, bekeken verslagen van onze activiteiten.
Inmiddels staan er 91 verslagen van al onze activiteiten, in de activiteitenhistorie, op de SF Betuwe site.
De financiële kant van ons convivium werd besproken en decharge verleend voor het gevoerde financiële beleid.
Diverse leden kwamen met nieuwe wensen, ideeën en tips. Hierover meer in de notulen.

Het was de bedoeling dat het thema “Betuwse Streekgerechten” zou zijn maar, na wijs beraad, kwam het bestuur tot de conclusie dat de Betuwe weinig streekgerechten kent, met uitzondering van o.a.“kersenpap” en “appelepap”!
Meer bekend zijn de “Tielse kermiskoek”, “Hèlse paardenmop” en “Bommelse botersprits”.
Dit zijn nou niet direct gerechten/producten om een heel diner van samen te kunnen stellen, overigens zijn de diverse producten ook nog eens seizoensgebonden.
Daarom is het roer omgegooid en zijn we gegaan voor zoveel mogelijk streekproducten.
Adrie heeft een uitgelezen menu voor ons samengesteld, waar we met z’n allen, met veel enthousiasme, mee aan de slag zijn gegaan.
Tijdens dit aangename “harde” werk werden we, onder het genot van een wijntje, ook nog getrakteerd op diverse heerlijke amuses!
Waaronder:
wraprolletjes met een Mexicaanse vulling, mozzarella/tomaat/basilicum-spiesjes, nootjes, bladerdeeg/kaas-stokjes en als TOPPER: Zoute Haring met een Japanse dressing van Kameya-original en Kewpie/roasted-sesame…heerlijk…echt een geheim van onze Kok Adrie, die bereid was dit geheim met ons te delen!!!

Het Menu
Gerookte forel (Kamphoeve Ommeren) of gerookte Boleet (Paddenstoelenrijk Rossum) met “zoetzure knolselderij”.

Hutspot met zoete aardappel en Boeuf Bourguinon (Koe op de Akker)

Of een vegetarische Marokkaanse tajine

Beide hoofdgerechten aangevuld met “stoofpeertjes met zoethout en mandarijn”.

Tarte Tatin (een machinaal geschilde, van klokhuis ontdaan en in plakken gesneden appel) gevuld met (van de schillen en klokhuis) gemaakte siroop, appel, caramel en kletskoppen, gecompleteerd met limoncello-ijs en crème fraiche-ijs plus een glaasje zelfgemaakte limocello-likeur (homemade by Ed).

Adrie, we hebben met z’n allen genoten! Alles was tot in de puntjes verzorgd. Een super ambiance die kookstudio A3 van jou! Zeker voor herhaling vatbaar van onze kant, maar ik heb begrepen dat dat wederzijds is!
Maar ook willen wij Corrina (Catering La Combina, Tiel) van harte bedanken voor de ondersteuning, haar spontaniteit en de hand- en spandiensten. Misschien kunnen we nog eens wat uitgebreider babbelen over roken, sous vide en dehydrateren!
Ook de afwashulp Hassan, onze dank. We waren erg blij met je hulp!

Tekst: Els.