Worstmaken

Donderdagavond 12 april 2018,

verzamelden zo’n twintig “Slow-Foodies” zich op het industrieterreintje van Buren, waar sinds een paar jaar de Slagerij en worstmakerij van Slagerij Knobbout zich bevindt.

Het was een heerlijke voorjaarsavond, zodat vakslager Arno en zijn zoon William ons buiten konden toelichten hoe het slagersvak en hun mooie bedrijf zich hebben ontwikkeld.

Met zo’n 35 medewerkers en inmiddels drie prachtige slagerijen in Tiel, Buren en Culemborg is “Slagerij Knobbout” toonaangevend in  de Betuwe.

Bijna alle vleesproducten worden zelf in Buren, ambachtelijk geproduceerd, gebruikmakend van de beste ingrediënten. Veelal koopt Arno de varkens, koeien en schapen nog zelf in. William is uitgegroeid tot “Meester Worstmaker” en mag zich tot de beste worstmakers van ons land rekenen.

Zeker bijzonder in de uitleg van Arno is het feit dat Slagerij Knobbout oog heeft voor biologisch verantwoord ondernemen, maar zeker ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo heeft het bedrijf meerdere medewerkers in dienst met een beperking, die door de goede sfeer binnen het bedrijf uitstekend hun werk kunnen doen.

De avond was fantastisch georganiseerd. Na de eerste uitleg, kwamen er twee halve varkens op tafel die door de aanwezigen zelf konden worden uitgebeend. Hierna volgde het vermalen in de worstmolens en het kruiden van het vlees.

Vervolgens het vullen van de worstjes in echte schapendarm, tot dat er prachtige barbecue worstjes ontstonden.

Inmiddels vertelden Arno en William alles over de de diverse machines, rookovens, kruiden en diverse vleesproducten.

De BBQ was ontstoken, zodat we onder het genot van een prima wijntje of ander drankje onze “zelf gemaakte” worsten, maar ook karbonades en hamlapjes konden proeven.

Een heerlijke rustige avond, met veel informatie over kwalitatief goed eten !!

Tekst: Casper.