Bezoek aan de Krozen-boomgaard in Boven-Leeuwen

Vrijdagmiddag 5 juli 2024, 16.00 uur bezochten diverse leden van Slowfood Betuwe de Krozen-boomgaard van ons medelid Thijs Banken.

Het bezoek was goed getimed want de meeste variëteiten waren al goed rijp om te proeven, hetgeen dan ook volop gedaan werd.
Thijs vertelde over de geschiedenis van de Kroos, een vrucht die geen pruim is en ook geen kers!
Van oorsprong afkomstig uit de Kaukasus.
Vroeger waren er vele Krozen-bomen in de Betuwe te vinden, vooral omdat deze al zo vroeg rijpen aan de bomen.
Dus waren ze toen een belangrijke fruit en voedselbron.
Nu zijn ze zeldzaam en daarom opgenomen in de “Ark van de Smaak” van Slow Food.
Zo heeft een variëteit Kroos van Slow Food een naam gekregen: De Pearl Beaty:
(Zie foto hieronder)

De 12 bezoekers werden onder de bezielde leiding van Thijs door de boomgaard geleid, intussen veel wetenswaardigheden vertellend.
Voor uitgebreide – en achterliggende informatie zie: https://schonefruitteelt.123website.nl/181241384

En er mocht geplukt en geproefd worden!
Een ieder ging met een bak vol heerlijke, meest rode, krozen op weg naar het volgende dorp…

Wederom naar het “Restaurant Marcus Antonius” in Beneden-Leeuwen met als eregast Thijs, als dank voor de leerzame en interessante rondleiding.
Marcus maakte ook deze keer weer, speciaal voor ons, een heerlijk hapjes-menu!

Een welkomst cocktail van geweckte krozen-op-sap met bubbels.

Diverse lekkere kleine gerechtjes:
Een kip-kroketje
Kopje Caribische tomatensoep
Een salade met vis, geitenkaas of carpaccio

Lasagne met courgette
Stamppotje met Poon, koolrabi en tuinboontjes

En natuurlijk de krozentaart van Marcus

Als verrassing nog een bolletje ijs van moerasspirea gemaakt door Ed.

Wat hebben we weer genoten van deze mooie en interessante dag.

Tekst:
Ed.