Etentje bij de Os en het Paard

Zaterdag 16 januari 2010.
Deze keer hebben we het ons gemakkelijk gemaakt en voor ons laten koken. En wel door chef Jeroen Kok van restaurant De Os en het Paard, dat gevestigd is in het prachtige oude raadhuis van Deil.

Tekst: Mary-Ann.

Wijnproeverij

Zondag 13 december 2009, 15.30 uur.

Met wederom Ed als gastheer hebben we die zondag kennisgemaakt met Wijnen van ’t Fort, de kleinschalige wijnimport van Barbara en Ernst Hart. Onder begeleiding van een aantal zelfgemaakte hapjes hebben we een reis gemaakt langs de wijngaarden van “hun” wijnboeren in Frankrijk, Italië en Spanje.

Voorafgaand daaraan hebben Inge en Wouter-Jan het een en ander verteld over wijn maken in de Betuwe: zij zijn lid van het lokale wijnmakersgilde.

Al met al een druk bezochte en gezellige avond!

Tekst: Mary-Ann.

Bokjesdag

Zondag 4 oktober 2009.

In Nederland wordt relatief weinig geitenvlees gegeten, terwijl we wel geiten houden voor de melk en kaas. Veel jonge bokjes gaan dan ook noodgedwongen op transport naar Zuid-Europa.
Omdat een van onze bestuursleden zelf een handvol melkgeiten heeft en dus elk najaar ook een paar bokjes laat slachten, heeft het convivium een “bokjesdag” georganiseerd.
We hebben de geslachte dieren uitgebeend en met het vlees een aantal verschillende gerechten gemaakt. Dat leverde een gezellige en overheerlijke maaltijd op, wederom ondersteund door de prachtige entourage bij Ed.

Tekst: Mary-Ann.

Honingproeverij en -maaltijd

Donderdag 9 juli 2009.

Er zijn heel wat imkers actief in de Betuwe, waaronder twee bestuursleden van ons convivium. Maar één van de weinige overgebleven professionele imkers zit net “over de grens”, in Rhenen: Kees Verrips van de Werkbij.
Daar brachten we deze donderdag een bezoek, inclusief een honingproeverij.

Aansluitend hebben we bij Gerdien en Gerrit-Jan een heerlijke honingmaaltijd gekookt en gegeten!

Tekst: Mary-Ann.

Bezoek aan zorgboerderij en woongroep Thedinghsweert

Zaterdag 23 mei 2009

Gingen we op bezoek bij zorgboerderij Thedinghsweert. Ook brachten we een gezellige avond door bij de gelijknamige woongroep.

Veel van onze leden komen met enige regelmaat bij zorgboerderij Thedinghsweert, vanwege de biologische winkel en het fantastische brood dat er gebakken wordt. Leuk dus om nu eens een rondleiding te krijgen over het terrein: de groentetuinen, de velden met gewassen, het grasland voor de koeien en de kassen. En om een kijkje in de bakkerij te nemen.

Wat niet veel mensen weten is dat naast de zorgboerderij een woongroep is gevestigd met dezelfde naam, waar 19 gezinnen op 7 prachtig landschappelijk aangelegde hectaren wonen. De oorspronkelijke villa en bijgebouwen zijn aangepast voor moderne bewoning, maar de sfeer is nog steeds sprookjesachtig. Hier hebben we, na een rondleiding, heerlijk gekookt met ingrediënten van de zorgboerderij en daarna gezellig gegeten. Met dank aan Jos en Mary voor hun gastvrijheid en Karin voor de rondleiding over de zorgboerderij!

Tekst: Mary-Ann.

Oprichtingsetentje bij Buitensporig

Maandag 9 maart 2009.

Het etentje ter gelegenheid van de officiële oprichting van ons “Slow Food Convivium de Betuwe”, hielden we bij Restaurant Buitensporig in Tiel.
Buitensporig serveert biologische producten, deels van zorgboerderij Thedinghsweert, deels verzorgd door mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

Tekst: Mary-Ann.