Een ontmoeting met de Zweedse keuken

Nog net even op een gevoelsmatig zomers moment:



hebben we, 12 slow food Betuwe leden, in de mooie landelijke tuin van Gerdien en Gerrit Jan in de laatste zonnestralen nog kunnen genieten van het wijdse landschap.
Een goed glas wijn met Zweedse Dillchips, vielen uitermate in de smaak.
Een vakantiegevoel kwam weer boven…
Jammer genoeg lieten de herten zich niet zien.

Gerdien en Gerrit Jan hebben een fantastisch vijf gangen diner voorbereid, met slowe producten die zij deels rechtstreeks uit Zweden hadden meegenomen.

Een smaakvol versierde tafel met groen, bloemen, bottels en bessen uit eigen tuin.

Vooral het servies, dat door Gerdien zelf wordt beschilderd/gedecoreerd, kreeg veel lof en bewondering
Dat maakte het allemaal nog verfijnder en speciaal!
Ter info.: (glazuur / 800ºC / vaatwasbestendig)

Het buffet werd geopend met een glaasje Aquavit voor liefhebbers.

Haring op vier manieren in zoetzuur ingelegd. Skärgard sill (in roomsaus), Inlagd sill (met ui, wortel en peper), Brännvin sill (sinaasappelschil en brandy), Senaps sill (mosterdsaus), Rökt Lax (gerookte zalm) en zelfgemaakte Gravad Lax met mierikswortelroom- en Hovmäster saus.

Soep van in Zweden, zelf verzamelde cantharellen.

Het hoofdgerecht bestond uit varkensrugfilet en gerookte ham van Linderöd Grisar, een Zweeds varkensras, gefokt met vrije uitloop in de bossen van boerderij Lisegard, met als bijgerechten pyti panna en salades.

Het nagerecht: belegen Västerbotton Ost, (extra belegen kaas uit Noord-Zweden) met druiven en hazelnoten en zelfgemaakt room- en sorbetijs van in Zweden geplukte zwarte bessen met lemon crisp koekjes en hazelnoten.

Onze dank aan deze alchemisten van de Utrechtse Heuvelrug!

Met input van Herbert en Gerrit jan