Vrijdag 23 augustus waren we met 14 SlowFood-Betuwe-leden te gast bij Elisiv Lindroth op kwekerij Thuis Geworteld in Bruchem.
Deze 6000 m2 grote kwekerij richt zich op consumenten die het hele jaar door wekelijks zelf fruit, groenten, kruiden en bloemen komen plukken.
Elke maandagochtend ontvangen de (inmiddels 65) klanten een bericht over wat er die week in welke hoeveelheden is te plukken.
Elisiv heeft bewust voor dit business model gekozen, omdat zij dan zelf bezig kan zijn met het produceren en niet met oogsten, verpakken en verkopen.
Producten die “over” zijn worden verkocht aan lokale (top)restaurants, onder andere aan restaurant À-La-Damaris in Zaltbommel.
Op de kwekerij wordt voornamelijk met biologisch plantgoed, zaden en mest gewerkt.
Er wordt geen vervuilende apparatuur gebruikt; het enige aangedreven apparaat dat we zagen was een door een accuboormachine aangedreven soort van frees.
Omdat er niet wordt verwarmd is er in het hoogseizoen veel keuze en in het laagseizoen wat minder.
Echte seizoen groenten, dus en puur natuur.
We zagen verschillende handige vormen van handgereedschap.
Elisiv gebruikt nauwelijks grond kerende bewerkingen, zij bewerkt dus voornamelijk de bovenlaag, wat beter is voor de structuur en de kwaliteit van de bodem.
Omdat de “beestjes” veel werk voor de tuinder doen, worden er zo weinig mogelijk chemische middelen ingezet.
Zie voor meer info.: https://www.tuinderijgeworteld.nl/
Nieuwsgierig naar het effect van het beperken van grond kerende bewerkingen op een tuinderij heb ik die vraag gesteld aan de Co-Pilot, de ChatGPT van Microsoft:
Het vermijden van grond kerende bewerkingen, zoals ploegen, op een tuinderij heeft verschillende voordelen voor de bodemgezondheid en gewasopbrengst:
-
- Verbeterde bodemstructuur: Niet-kerende grondbewerking (NKG) helpt de natuurlijke poriënstructuur van de bodem te behouden. Dit bevordert de waterinfiltratie en capillaire werking, waardoor water beter wordt vastgehouden en verdeeld.
- Bevordering van bodemleven: Door de bodem minder intensief te bewerken, blijft het bodemleven, zoals wormen en micro-organismen, beter intact. Dit draagt bij aan een gezondere bodem die beter in staat is om voedingsstoffen vast te houden en te leveren aan planten.
- Vermindering van bodemverdichting: Intensieve grondbewerking kan leiden tot bodemverdichting, wat de wortelgroei en waterafvoer belemmert. Door NKG toe te passen, wordt de bodem minder verdicht en blijft de structuur stabieler.
- Beperking van erosie: Een ongestoorde bodemstructuur met voldoende organisch materiaal en wortels helpt erosie te verminderen. Dit is vooral belangrijk op hellende terreinen of bij zware regenval.
- Kostenbesparing en duurzaamheid: Minder grondbewerking betekent minder brandstofverbruik en minder slijtage aan machines. Dit maakt NKG een duurzamere en kostenefficiëntere keuze voor tuinders.
Na het bezoek aan de tuinderij hebben we gegeten bij onze leden Sybilla en Adrie, die in Bruchem wonen.
Het uitgebreide en zeer smakelijke menu bestond onder andere uit: “dukdalf-bollen”, huisgemaakte gravad lax, Braziliaanse maïssoep, tartaar van watermeloen, bami met een aantal bijgerechten en als dessert een tarte tatin van appels.
“Dukdalfbollen”: naar idee van restaurant Dukdalf in Kerkdriel:
Snijd een af te bakken Italiaanse of volkorenbol in 8 parten, maar laat de onderste 1,5 cm aan elkaar.
Steek in elk van de 8 sneden een stukje kruidenboter ter grootte van twee 20 cent muntstukken.
Strooi er wat kaas op en bak af volgens verpakking.
Tekst: Adrie.